Arménská policie tvrdě potlačila opoziční demonstraci, 60 lidí skončilo v nemocnici

Na šest desítek lidí skončilo v nemocnici po střetech opozičních demonstrantů s policií v arménské metropoli Jerevan. Policie demonstranty tloukla obušky a použila proti nim i slzný plyn. Většina lidí utrpěla popáleniny, zlomeniny a další zranění. Zatčeno bylo podle arménských úřadů celkem 165 lidí.

Střety začaly v pátek večer a trvaly až do pozdních nočních hodin. Protest se týkal incidentu kolem policejní stanice držené protivládními ozbrojenci, kteří v sobotu zastřelili dalšího policistu. „Jeden odstřelovač zahájil z komisariátu palbu a zabil policistu, který seděl v autě 350 až 400 metrů daleko,“ sdělil mluvčí arménské policie.

Bezpečnostní síly nedlouho předtím daly ozbrojencům ultimátum, aby do 17:00 místního času (15:00 SELČ) složili zbraně a vzdali se. „Všechny rozumné možnosti klidného vyřešení byly vyčerpány. Dali jsme členům této ozbrojené skupiny čas do 17:00, aby se vzdali a odevzdali zbraně. V opačném případě mají speciální síly právo zahájit palbu,“ sdělila policie v prohlášení. Ozbrojenci ale ultimátum ignorovali.

Podle agentury AFP se po uplynutí stanoveného termínu ozvalo jen několik jednotlivých výstřelů, než opět nastalo ticho. „Šestadvacet lidí zůstalo ve vazbě, zbylí byli propuštěni,“ sdělil policejní důstojník. Skupina ozbrojených útočníků napojených na radikální opozici obsadila policejní stanici v Jerevanu 17. července, zabila při tom jednoho policistu a zranila další čtyři.

Útočníci po týdnu propustili na svobodu všechny rukojmí, včetně zajatých policejních velitelů, nicméně na stanici zůstali a požadovali osvobození opozičního předáka Žirajra Sefiljana, demisi prezidenta Serže Sargsjana a vytvoření nové vlády. Navíc od středy drží jako rukojmí tři zdravotníky, kteří šli na policejní stanici ošetřit zraněné.

Jeden z ozbrojenců v pátek novinářům řekl, že úřady se je zřejmě chystají přepadnout a pravděpodobně chtějí nad stanici vyslat bezpilotní letouny - drony schopné nést výbušniny.

Sefiljan, k němuž se útočníci hlásí, stojí v čele opoziční skupiny, která podle analytiků nemá v zemi příliš velkou podporu. Bývalý vojenský velitel byl v červnu zadržen za nezákonné držení zbraní a podněcování nestability. Loni byl krátce zadržen kvůli pokusu o státní převrat, ale byl osvobozen. V roce 2006 byl zatčen a uvězněn na 18 měsíců kvůli výzvám k násilnému svržení vlády.