Lidé prchají z Aleppa. Asad vyhlásil amnestii pro povstalce, kteří složí zbraně

Rusko a syrská vláda zahájily humanitární operaci v obléhaném syrském Aleppu. Otevřely koridory pro civilisty a pro povstalce, kteří se chtějí vzdát, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Civilisté se mohou podle něj dostat z města třemi trasami a další byla otevřena na severu pro rebely, kteří se vzdají.

Syrská armáda ve středu oznámila, že nad povstaleckými oblastmi shodila tisíce letáků žádajících tamní obyvatele, aby s armádou spolupracovali, a rebely, aby se vzdali. „Všichni, kdo jsou ozbrojeni a kteří jsou hledaní, jsou osvobozeni od veškerého potrestání, pokud kapitulují a v příštích třech měsících odevzdají zbraně,“ stojí v Asadově dekretu, o němž informovala agentura SANA.

Syrská státní televize rovněž citovala guvernéra Aleppa, podle kterého budou vytvořeny tři humanitární koridory, jimiž se budou moci z města dostat civilisté. Čtvrtý koridor na severu města pak bude určen pro radikály.

Podle ruského ministerstva obrany nařídil operaci sám šéf Kremlu Vladimir Putin. Dopředu nebyla projednaná ani s OSN. Šojgu řekl, že humanitární operace v Aleppu má „pomoci civilistům, jež se stali rukojmími teroristů, i bojovníkům, kteří chtějí odevzdat zbraně“. „Navrhujeme, aby se této operace zúčastnily všechny humanitární organizace, které v Sýrii působí,“ uvedl ruský ministr.

Rusko se snaží pomoci syrskému režimu a vyřešit zablokovanou situaci kolem Aleppa, které neuvěřitelně trpělo. Od samého počátku války tam byla situace příšerná. Řeší i humanitární problém a také nějakým způsobem své PR.
Ondřej Soukup
redaktor Hospodářských novin

Dlouhodobě rozdělené Aleppo

O Aleppo, rozdělené na povstaleckou a vládní část, se bojuje již několik týdnů. Syrská armáda přeťala povstalcům zásobovací trasy, takže ve východní části města uvízlo až 300 tisíc civilistů.

„Obléhání města znemožňuje vyjednávání o míru,“ uvedli podle agentury AFP v prohlášení ministři zahraničí Franci a Británie Jean-Marc Ayrault a Boris Johnson, kteří vyzvali režim Bašára Asada a jeho spojence k okamžitému zastavení operací. 

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, vládní síly převzaly kontrolu nad rozsáhlými částmi Baní Zajdu. Postupně tak utahují smyčku kolem východní povstalecké části Aleppa.

Podle syrské státní televize vojáci v Baní Zajdu začali z ulic odstraňovat miny. Desítky ozbrojenců prý v této oblasti složily zbraně a vzdaly se.

Aleppo je rozděleno od roku 2012 a povstalecké čtvrti jsou v obležení armády od 17. července, zásoby zvenčí se tam nedostaly od 7. července. „Opakovaně jsme vyzývali bojující strany ke smíření, ale bojovníci vždy příměří porušili, bombardovali obydlené zóny, útočili na pozice vládních sil. Humanitární situace ve městě a okolí je proto obtížná,“ řekl Šojgu.

An-Nusra zpřetrhala vazby na Al-Káidu

Syrská fronta An-Nusra zpřetrhala po vzájemné dohodě organizační vazby s teroristickou sítí Al-Káida. Podle jejího vůdce nechce dávat záminky k útokům na Syřany. Podle amerického ministerstva zahraničí ale zůstávají ozbrojenci z An-Nusry i po přejmenování terčem pro americké a ruské bojové letouny.

„Můžete bez váhání obětovat organizační a stranické vazby, jestliže jsou v rozporu s vaší jednotou,“ uvedl předtím na nahrávce vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí. „Bratrstvo islámu mezi námi je silnější než příslušnost k organizaci,“ dodal. Tato příslušnost by podle něj měla být obětována, jestliže by skupině bránila v bojích proti jejím nepřátelům.    

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.