Řecko odsoudilo osm tureckých zběhů ke dvěma měsícům vězení

Řecko odsoudilo osm tureckých vojáků ke dvěma měsícům vězení za nelegální vstup. Vojáci uprchli do Řecka v armádním vrtulníku po nezdařeném pokusu o vojenský převrat. Řízení o azylu, o nějž v Řecku požádali, dál běží. Ankara žádá o jejich vydání, aby je mohla postavit před soud kvůli podílu na puči.

Ve skupině vojáků, kteří v sobotu přistáli v přístavu Alexandrupolis na severovýchodě země jsou dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři.

Všichni v Řecku podali žádost o azyl, protože se obávají o svou bezpečnost a bezpečí svých rodinných příslušníků. Právě s ohledem na zahájené azylové řízení tak nyní soud nemůže rozhodnout o jejich vydání, verdikt ohledně udělení azylu by měl padnout v první polovině srpna.

Politolog Kulidakis: Vojákům hrozilo až pět let odnětí svobody (zdroj: ČT24)

Vojáci popírají, že se účastnili puče, ale jeden z nich ale řekl, že vzhledem k rozsáhlým armádním čistkám, které nyní běží v Turecku, se bojí vrátit. Ankara o nich hovoří jako o teroristech. „Chtěli jsme do Bulharska, Rumunska nebo do Řecka, nakonec jsme zvolili Řecko,“ řekl v úvodu jednání jeden z obviněných.

Řecký premiér Alexis Tsipras už v sobotu, několik hodin po nezdařeném puči, vyjádřil podporu demokraticky zvolené turecké vládě. Řekl také, že případ Turků, kteří požádali o azyl, bude řešen rychle a v souladu s mezinárodním právem.