Maďarsko chce za rok předsedat EU místo Británie

Maďarsko má zájem předsedat Radě EU ve druhé polovině roku 2018 místo Británie. Řekl to tamní ministr zahraničí Péter Szijjárto s tím, že je prý ojedinělou zemí v rámci Unie, která dala „úspěšnou odpověď na výzvy abnormální situace v Evropě typu migrační krize“. Sama Británie odhaduje, že z evropského bloku vystoupí právě s koncem roku 2018.

Šéf maďarské diplomacie podle agentury MTI řekl, že odchod Británie z EU vyvolal vážné pochybnosti a dohady ohledně takových otázek, jako je status rotujícího předsednictví uprostřed jednání o brexitu.

V této souvislosti pak uvedl, že Maďarsko je s pomocí svých partnerů ve visegrádské skupině (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) jedinou členskou zemí EU, která představila úspěšnou odpověď na hlavní současné výzvy v Evropě.

Maďarsko má tedy podle ministra dobrou pozici na to, aby stanulo v čele bloku, vzhledem ke své střízlivé politice založené na zajištění veřejné bezpečnosti, dodal Szijjártó.

Kromě toho Maďarsko a jeho diplomaté získali podle vyjádření ministra velmi pozitivní ohlas, pokud jde o předsednictví, které země zastávala v první polovině roku 2011.

Maďarsko loni v srpnu dokončilo na hranici se Srbskem 175 kilometrů dlouhý plot, od něhož si slibovalo zastavení přílivu migrantů do země. Uprchlický proud se pak stočil jiným směrem, další bariéru proto Budapešť nechala na podzim postavit na hranicích s Chorvatskem.
Orbánovu vládu za stavění plotů kritizoval Brusel i řada lidskoprávních organizací. Časem ale v Evropě vyrostlo plotů víc a na řadě hranic v rámci Schengenu byly obnoveny kontroly.