Kandidát na šéfa labouristů chce vypsání nového referenda

Kandidát na šéfa britské opoziční Labouristické strany a bývalý stínový ministr práce Owen Smith žádá vypsání nového referenda o členství Spojeného království v Evropské unii. Smith v rozhovoru s listem Guardian prohlásil, že mnozí lidé, kteří hlasovali pro odchod, jsou přesvědčeni, že byli obelháni, a proto by měli dostat novou šanci svou chybu napravit.

„Znamená to druhé referendum, nebo parlamentní volby,“ řekl Smith s tím, že případná labouristická vláda by se měla k vypsání plebiscitu zavázat.

O vedení labouristů se vedle Smitha, který kandidaturu oznámil ve středu, uchází i někdejší stínová ministryně obchodu Angela Eagleová. Ta jako první současného předsedu strany Jeremyho Corbyna vyzvala k souboji.

Jeremy Corbyn
Zdroj: Reuters

Podle Smitha by bylo lepší, kdyby šel do souboje s Corbynem pouze jeden kandidát. „Vyčkejme a zjistěme, kdo má největší podporu,“ vyzval ostatní labouristy k uvážlivosti. „Ideálně bychom měli mít jednoho kandidáta, který s jasnou podporou vyzve Jeremyho Corbyna.“

Corbynovi početní kritici se domnívají, že se současným předsedou nemají labouristé šanci ve volbách porazit konzervativce. Vyčítají předsedovi i nevýrazný postoj během kampaně před referendem o brexitu, proti kterému se Labouristická strana stavěla. Odpor mezi labouristickými poslanci a představiteli vůči Corbynovi je tak silný, že v případě jeho nového zvolení podle expertů hrozí straně rozkol.