Summit: Z NATO se musí stát výcviková aliance, řekl Stoltenberg. Češi mají cvičit afghánské piloty

Aliance musí plnit výcvikovou funkci ve státech, kde probíhají konflikty. Prevence je účinnější než intervence, zdůraznil šéf NATO Jens Stoltenberg na summitu ve Varšavě. Státníci řešili kromě boje s Islámským státem i špatnou bezpečnostní situaci v Afghánistánu. Nebojová operace Resolute Support NATO na podporu místních bezpečnostních sil zůstane v zemi i po roce 2016. Česko by mohlo přispět opravou afghánských vrtulníků nebo výcvikem pilotů vrtulníků.

Minimálně do roku 2020 by měla Aliance podporovat afghánské bezpečnostní síly finančně. Spojenci mimo USA se zavázali poskytnout miliardu dolarů. „Naše zpráva je jasná: Afghánistán není osamocen. Budeme se angažovat dlouhodobě,“ prohlásil šéf Aliance Jens Stoltenberg.

Právě afghánská armáda nese v současné chvíli hlavní tíhu bojů s islamisty z hnutí Taliban. „Taliban stále zůstává hrozbou. Podařilo se mu dobýt některá území. Stále pokračuje v útocích, v sebevražedných atentátech, a to včetně Kábulu. Protože záměrně útočí na nevinné civilisty, umírá stále více afghánských mužů, žen a dětí, což je v souvislosti s celosvětovou uprchlickou krizí často přehlíženo,“ konstatoval americký prezident Barack Obama.

Ten už oznámil, že počet amerických vojáků v zemi nesníží, jak měl původně v plánu. I v příštím roce tam má působit 8400 Američanů. O další misi rozhodne jeho nástupce. „Jediný způsob, jak ukončit konflikt v Afghánistánu a stáhnout zahraniční jednotky ze země, je ale za pomoci dlouhodobé politické dohody mezi Talibanem a afghánskou vládou,“ podotkl americký prezident.

Taliban vládl v Afghánistánu v letech 1996 až 2001, než ho svrhla americká invaze. Mezinárodní jednotky pak oficiálně ukončily bojové operace v Afghánistánu v roce 2014.

Česká delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem jednala na okraj summitu s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Ministr obrany Martin Stropnický pak sdělil, že je téměř jistá generální oprava čtyř afghánských vrtulníků ruské výroby ve firmě LOM Praha. Zaplatí ji Američané. O opravách dalších afghánských strojů řady Mi se jedná. Zeman mluvil i o možnosti výcviku afghánských pilotů vrtulníků.

Česko již v minulých měsících slíbilo, že do země vyšle své jednotky i po roce 2016: příští rok chce mít v Afghánistánu až 270 vojáků, o rok později o 20 méně. Dalších 20 vojáků nebo vojenských policistů bude určeno pro ochranu českého velvyslanectví. Vyslání již schválila Poslanecká sněmovna, vyslovit pro se ještě musí Senát a prezident.

V současné době čeští vojáci střeží především spojeneckou leteckou základnu Bagrám. Další se podílejí na výcviku pilotů vrtulníků nebo působí v mezinárodní vojenské nemocnici na základně na kábulském letišti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Boj proti IS: Mezinárodní koalice dostane radarová letadla

Aliance chce mezinárodní koalici bojující proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku poskytnout radarová letadla AWACS. Klíčový pro úspěch boje s IS je podle šéfa NATO i výcvik iráckých bojovníků přímo v Iráku. Do Bagdádu proto Aliance brzy vyšle tým, který začne s plánováním výcviku a s podporou reforem bezpečnostního sektoru, o které NATO už před několika měsíci požádala irácká strana.

Z NATO se musí stát výcviková aliance, abychom byli schopni vybudovat místní kapacitu. Lokální jednotky jsou dlouhodobě mnohem účinnější než rozmísťování velkých vojsk v bojových operacích. Naším nejlepším prostředkem je bojovat proti terorismu prevencí.
Jens Stoltenberg

Větší zapojení Aliance do boje s teroristickou organizací, která dál ovládá části Iráku a Sýrie, žádal také Obama. „Dál také budeme cvičit stovky iráckých důstojníků v Jordánsku,“ zdůraznil Stoltenberg s tím, že NATO podporu této klíčové blízkovýchodní zemi posílí.

Islámský stát
Zdroj: REUTERS/Stringer/Files



Summit se zabýval především otázkou, jak posílit partnery v sousedství, a tím také šířit stabilitu v okolí aliančních hranic. Stoltenberg připomněl, že krachující státy jižně a jihovýchodně od Evropy znamenají miliony lidí bez přístřeší i teroristické skupiny, jako je IS. „Tato nestabilita má přímý dopad na naše společnosti. Způsobila nejhorší uprchlickou a migrační krizi v Evropě od druhé světové války a teroristické skupiny organizují útoky na našich ulicích,“ řekl generální tajemník NATO.

V Tunisku přispívá NATO ke vzniku zpravodajského střediska, brzy začne s podporou tamních speciálních sil. Aliance se podle Stoltenberga také dál připravuje pomoci Libyi s budováním jejích bezpečnostních sil a struktur tak, aby libyjská vláda mohla dosud roztříštěnou zemi lépe chránit před hrozbou organizací, jako je Islámský stát.

Varšava: Gruzie je připravena na vstup do Aliance

Spojenci také ocenili trvalou snahu Gruzie o posilování demokracie, ekonomický rozvoj a efektivnější obranné struktury i modernizované ozbrojené síly. Tbilisi podle nich dosáhlo od posledního aliančního summitu výrazného pokroku. Varšava uvedla, že země je podle ní připravena na vstup do NATO, a podobný krok tak nebude blokovat.

Některé členské státy Aliance ale připomínají pravděpodobně silně podrážděnou reakci Ruska na podobný krok v době už tak mrazivých vzájemných vztahů Aliance s Moskvou.