Vojáci NATO se v Polsku připravují i na útok zbraněmi hromadného ničení

V Polsku pokračuje desetidenní cvičení Severoatlantické aliance. Účastní se ho 31 tisíc vojáků ze 24 států včetně Česka. Vůbec největší manévry v zemi od roku 1989 se konají měsíc před varšavským summitem NATO, od něhož si Polsko slibuje posílení východního křídla aliance před možným ohrožením ze strany Ruska. Moskva se proti přítomnosti aliančních vojáků poblíž své hranice ohradila. Současným bezpečnostním hrozbám se bude od 20:00 věnovat i speciální vysílání ČT24. Odpovídat bude ve studiu předseda Vojenského výboru NATO - český generál Petr Pavel.

Polsko i alianční partneři vidí v desetidenním cvičení Anakonda-16 možnost procvičit souhru velení a jednotek v obraně před hrozbou hybridní války. Do manévrů, které potrvají do pátku, se zapojilo celkem 14 tisíc amerických a 12 tisíc polských vojáků, tři tisícovky vozidel, 105 letadel a vrtulníků a 12 lodí. Z České republiky se manévrů účastnila jednotka vojenské policie.

Podle velitelů aliančního cvičení jde zejména o rychlou reakci, o součinnost, o připravenost na útoky z pevniny, z moře i ze vzduchu… Jednotky nacvičují společné přesuny, společné výsadky, i zasahování nepřátelských cílů. Varšava bere to velké vojenské cvičení jako určitý předstupeň ke stálé přítomnosti jednotek aliance na svém území.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT v Polsku

Praktická část cvičení byla zahájena seskokem více než tisícovky výsadkářů u polského města Toruň. Došlo také na přemostění řeky Visly u obce Chelmno pro kolonu stovek vozidel jedoucích směrem do Pobaltí. Dále vojáci cvičili protiraketovou obranu, simulovali noční útok s využitím vrtulníků nebo reagovali na útok zbraněmi hromadného ničení.

Manévry zaměřené na obranu před nebezpečím, které představuje Rusko, vyvolaly kritiku ze strany Kremlu. Moskva považuje přítomnost vojáků NATO blízko svých hranic za bezpečnostní hrozbu. Podle mluvčího prezidenta Vladimira Putina Dmitrije Peskova cvičení neprospívá důvěře a bezpečnosti v Evropě.