Rozumná alternativa k EU neexistuje, zdůraznil Kiska před slovenským předsednictvím

Slováci by se měli snažit spoluvytvářet evropskou jednotu a zasazovat se o kompromisy a nepřispívat k vyhrocení situace. Ve zprávě o stavu země to uvedl prezident Andrej Kiska v souvislosti s nadcházejícím slovenským předsednictvím. V proslovu varoval před sílícím extremismem a špatným stavem ve školství a zdravotnictví. Slováci podle něj ztratili důvěru ve stát.

PŘEDSEDNICTVÍ: Úspěch i příležitost

Nadcházející půlroční předsednictví v EU vidí prezident Kiska jako velký úspěch a příležitost pro Slováky. „Přispět k soudržnosti Unie naší schopností vyjednávat dobré kompromisy bude součástí povinnosti, kterou za pár dní převezmeme,“ podotkl.

Nejlepší službou, kterou může Slovensko poskytnout sobě a Evropě v příštích šesti měsících, je pozice čestného, poctivého a upřímného prostředníka. Netlačme Slovensko do vyhrocených a konfrontačních postojů, které by tuto naši povinnost oslabily.
Andrej Kiska
slovenský prezident

VZTAHY S EU: Bruselský diktát je prázdné slovo, říká Kiska

Kiska zdůraznil, že členství Slovenska v EU nemá žádnou rozumnou alternativu. „Dává naší republice nejsilnější politické a ekonomické postavení, jakého mohlo Slovensko dosáhnout. Díky členství v Unii a samozřejmě i v Alianci se můžeme cítit relativně bezpečně. Díky němu jsme v Evropě dokázali překonat historické animozity a i náš region střední Evropy je stabilní a bezpečnou částí světa,“ konstatoval slovenský prezident.

Představy, že by země mohla fungovat mimo EU, označil za hazardérské a protivlastenecké. Varoval před podporou sil, jež chtějí rozpad Unie. Ta podle něj znamená mír, spolupráci, svobody a prosperitu. S ohledem na blížící se britské referendum Kiska uvedl, že podobná nejistota ve střední Evropě by pouze vrátila hrozby minulosti.

Evropský parlament
Zdroj: ISIFA

Takzvaný diktát z Bruselu je podle Kisky pouze prázdný politický slogan, který neodráží realitu. Klíčová rozhodnutí totiž nepřijímají bruselští úředníci, ale lidmi zvolení představitelé v Evropském parlamentu a Radě EU.

Slovensko stejně jako Česko a další země loni odmítlo povinné uprchlické kvóty a Fico je obecně znám svými protiimigrantskými postoji. Jeho vláda se dokonce obrátila na unijní soud s žalobou, v níž napadá systém většinového hlasování, na základě něhož byl návrh přijat.

EXTREMISMUS: Kiska volá po nulové toleranci

Pokud jde o stav Slovenské republiky, Kiska podotkl, že v posledních parlamentních volbách nezískal převahu žádný politický proud, naopak posílila nedůvěra k politice a k politikům. Čtyři z pěti lidí si prý myslí, že zemi ovládají oligarchové, nikoli politici.

Hněv žene lidi na stranu extremistů, varoval prezident. „Varuji, že když tento vývoj bude pokračovat, po příštích volbách může být problematické, ne-li nemožné, sestavit vládu z demokratických stran,“ uvedl Kiska.

Nový kabinet opět vede Robert Fico (SMER-SD), do parlamentu se ale dostala i krajně pravicová partaj Lidová strana Naše Slovensko Mariána Kotleby, který brojí proti Romům i uprchlíkům, a Kiska ho označil za fašistu.

„Zatímco za nedůvěru ve stát si můžeme především my sami tady doma, tak nárůst vlivu různých konspiračních teorií, zpochybňování vědeckých faktů a lživé kampaně na internetu a sociálních sítích nejsou výlučně domácího původu. A myslím si, že by vláda a státní instituce měly začít brát tento fenomén vážně, protože dnes se z toho stává otázka bezpečnosti státu. A nejen konstatovat, nejen analyzovat, ale i aktivně jednat,“ uvedl Kiska.

Prezident chce nulovou toleranci státu k projevům extremismu a neonacismu. Stát musí podle Kisky zakročit proti těm, kteří chtějí převzít jeho úlohu v ochraně obyvatelstva. Podle politického analytika Jana Baránka myslel prezident hlídky, které vyslal Kotleba do vlaků po incidentu, při němž byla napadena mladá žena. „Prezident má pravdu v tom, že situace se ještě nevyhrotila natolik, abychom tu měli nějaké železniční domobrany,“ poznamenal analytik.

Kiska: Slováci ztratili důvěru ve stát (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta se různé kauzy vlečou léta a směřují do ztracena. „Vyvození politické odpovědnosti není řešením žádné kauzy, ale jen obyčejným gestem slušnosti,“ prohlásil Kiska, který také nepřímo upozornil na aféru spojenou s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem kvůli jeho obchodním aktivitám s kontroverzním podnikatelem, jehož opozice podezírá z daňových podvodů a jehož podnikání opět prověřují úřady.

EKONOMIKA: Slovensko by mělo přidat, míní prezident

Slovensko podle Kisky prožívá období příležitostí i nejistot. „Dnes je na tom Slovensko ekonomicky relativně dobře. Hospodářství roste, nezaměstnanost klesá, fabriky produkují a živnostníci se protloukají, ale státem poskytované služby tomu neodpovídají. A všichni cítíme, že u nás nepanuje vítězná atmosféra,“ konstatoval prezident.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Slovensko by mělo být zemí, která nejen vychovává talentované, schopné sebevědomé lidi, ale mělo by být zemí, která takové lidi přitahuje i ze zahraničí, která umožňuje takovým lidem u nás růst a být u nás úspěšnými. Malá a flexibilní země v centru Evropy s jasnou podporou tvůrčích odvětví a inovací je totiž ideálním prostředím pro testování a zavádění nejmodernějších technologií z celého světa,“ dodal Kiska.