Ve Středozemním moři se našly měsíc po tragédii trosky egyptského airbusu

Průzkumná loď nalezla ve Středozemním moři trosky letounu egyptské společnosti EgyptAir, který se v květnu zřítil cestou z Paříže do Káhiry. Loď, kterou si najala egyptská vláda, objevila hned několik hlavních míst dopadu trosek. Na palubě Airbusu A320 zahynulo všech 66 lidí. Důvod pádu letadla zůstává záhadou.

Pátrací týmy zatím našly kusy letadla a části těl obětí, trup airbusu a většina těl ale dosud chyběly, stejně jako černé skříňky, které by pomohly k objasnění příčin tragédie, i když u jedné z nich byl zachycen signál.

Egyptská vyšetřovací komise v Káhiře oznámila, že na základě upřesněného místa pádu bude sestavena mapa, na níž budou vyznačena místa, kde je třeba trosky hledat. První fotografie nalezených úlomků letadla byly už odeslány vyšetřovatelům.

Příčina pádu stále neznámá

Egyptský airbus odstartoval 18. května před půlnocí z pařížského letiště Charlese de Gaulla a dispečerům se naposledy ohlásil v řeckém vzdušném prostoru, necelou hodinu před plánovaným nedělním přistáním v egyptské metropoli. Pilot se nezmínil o žádných problémech, k případnému útoku na letadlo se nikdo nepřihlásil.

Trosky letadla EgyptAir nalezeny (zdroj: ČT24)

Airbus podle francouzských vyšetřovatelů krátce před pádem vyslal varovné signály o kouři na palubě a o dalších možných selháních počítačového systému. Z těchto signálů ale není patrné, co bylo příčinou kouře.