Šéf delegace EU v Turecku končí. Prý kvůli neúctě k Ankaře

Vedoucí delegace Evropské unie v Turecku Hansjörg Haber rezignoval na svou funkci. Svůj krok zatím nezdůvodnil, turecká strana mu však vytýká, že nepřípustně kritizoval Ankaru za problematické plnění dohody s EU o migraci. Podle ministra pro evropské záležitosti Ömera Çelika porušil Haber pravidla diplomacie neúctou k hodnotám Turecka a k jeho prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi.

„Děláme kroky potřebné k rychlému jmenování nového vedoucího delegace v Turecku,“ poznamenala mluvčí. Kocijančičová nechtěla komentovat důvody, které k odchodu diplomata vedly. Zdůraznila jen, že Turecko je pro Unii klíčovým partnerem.

Německý diplomat Haber v Turecku vyvolal na jaře pozdvižení údajným nelichotivým výrokem. „Máme jedno rčení: Začít jako Turek a dokončit jako Němec. Zde se ale děje opak,“ prohlásil podle tureckého tisku Haber v květnu před novináři ve snaze popsat potíže v dohodě s Turky. EU však toto vyjádření nepotvrdila. Podle agentury DPA rčení znamená, že je třeba nejen nějaký úkol začít dělat s nadšením, ale pak ho také disciplinovaně a systematicky dokončit.

Rčení údajně Haber zmínil v diskusi o liberalizaci vízové politiky EU vůči Turecku plánované v rámci širší dohody o vracení migrantů. Haber řekl, že tato debata o uvolnění vízové povinnosti se vede od roku 2013 a naráží na problémy. Turecké ministerstvo zahraničí si ho následně předvolalo za jeho kritiku Ankary.

obrázek
Zdroj: ČT24

Letos v březnu se dohodlo, že se v debatě bude pokračovat v rámci dohody EU s Tureckem o migraci. Bezvízový styk je podmíněn splněním 72 bodů, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv, zpětného přebírání migrantů a také změny protiteroristických zákonů. Původně měli Turci do EU cestovat bez víz už od léta. Ankara tvrdí, že podmínky splnila, EU se domnívá, že některé ještě splněny nebyly.

Problémy jsou kolem protiteroristického zákona. Turecko ho odmítá zmírnit, jak požaduje Brusel, a zdůvodňuje to tím, že je vystaveno obnovenému boji separatistických Kurdů. Premiér Binali Yildirim tuto pozici dnes zopakoval. „Vedeme houževnatý boj za jednotu a přežití své země. V současných podmínkách změna (protiteroristických zákonů) není vůbec možná,“ řekl v parlamentu. Prohlásil také, že Turecko tyto zákony nezmění, i kdyby to mělo znamenat kolaps dohody s Evropskou unií o vízech.

Bývalý turecký ministr pro evropské záležitosti Volkan Bozkir Habera požádal, aby svá slova vysvětlil. „Německý vyslanec Evropské unie by měl vysvětlit tureckému národu, co tím myslel. Žádný vyslanec nemá právo ponižovat zemi a národ země, v níž působí, to je první princip diplomacie,“ řekl Bozkir.

Zda Haberovo odstoupení souvisí s tímto incidentem, není z oznámení delegace EU jasné. „Existují dvě pravidla, která by každý diplomat měl znát. První je úcta k hodnotám dané země a druhé je úcta k prezidentovi této země. Velvyslanec porušil tato základní pravidla,“ řekl ministr Çelik v turecké televizi během návštěvy v Bratislavě.