Sobotka slíbil Moldavsku pomoc v přibližování se Evropské unii

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je na návštěvě Moldavska. Se svým protějškem Pavlem Filipem jednal o hospodářské spolupráci obou zemí a o situaci na Ukrajině i v celém regionu jihovýchodní Evropy. Tématem bylo také integrační úsilí Moldavska a využití českých zkušeností z transformačního procesu.

Filip stojí v čele vlády od letošního ledna, opírá se o proevropskou parlamentní většinu. Moldavsko vloni na podzim zabředlo do vládní krize, což bylo i důvodem dvojího odkladu Sobotkovy návštěvy. Politickou nestabilitu země způsobila obří finanční aféra týkající se zmizení 1 a půl miliardy dolarů z moldavských bank před volbami v roce 2014.

„Moldavský bankovní systém neřešíme, ten musí vyřešit sama moldavská vláda,“ řekl Sobotka novinářům v komentáři k vnitropolitické situaci v Moldavsku. „Nebyla to Evropská unie, která měla cokoli společného se stavem bankovního systému. Je to samozřejmě jedno z témat, o nichž chceme mluvit,“ dodal.

Sobotka: Chceme Moldavsku pomoci k EU

Od roku 2006 je Moldavsko významnou cílovou zemí pro českou zahraniční rozvojovou spolupráci, a tento status potrvá nejméně do příštího roku. Ročně nejchudší evropská země dostává z Česka kolem 80 milionů korun, vloni to bylo o deset milionů víc.

Filip při jednání se Sobotkou ocenil „zásadní finanční podporu“, které se zemi z České republiky dostává. O vývoji ve své zemi se vyjádřil optimisticky. „Stabilizovali jsme vnitropolitickou situaci a chceme pokračovat v procesu reforem,“ prohlásil a poukázal na význam smlouvy o přidružení k Evropské unii podepsané v roce 2014.

Sobotka po jednání novinářům řekl, že Česko podporuje Moldavsko na cestě reforem a spolupráce s EU. „Jsme připraveni dál poskytovat Moldavsku podporu a pomoc. Moldavsko může dál počítat s českou pomocí při rozvoji a transformaci státu. Potenciál naší obchodní spolupráce není stále ještě využit,“ uvedl premiér.

 Oba premiéři se při jednání vyslovili pro rozšíření vzájemné hospodářské spolupráce. V loňském roce dosáhl český vývoz do Moldavska hodnoty necelých 43 milionů eur (1,2 miliardy korun), dovoz přes 31 milionů eur. Mezi hlavní exportní položky patří automobily, strojírenské zboží a elektronika, dováží se nábytek, nápoje a potraviny. Ostatně, spolu s českým premiérem vyrazila do Moldavska početná podnikatelská mise.

Premiéři si vyměnili názory i na vývoj situace na Ukrajině, která s Moldavskem sousedí. Shodli se, že ukrajinská vláda se snaží stabilizovat situaci v zemi a zdůraznili význam plnění minských mírových dohod pro uklidnění situace v Donbasu.

  • Podobná situace jako na východě Ukrajiny přitom panuje i v Moldavsku. Od země se odtrhl pruh území podél levého břehu řeky Dněstr. Na stranu separatistů se během krátké války v roce 1992 postavilo Rusko, které na místo vyslalo své vojáky. Nezávislost Podněstří nikdo oficiálně neuznává, přesto nad ním Kišiněv nemá žádnou moc.

Předseda české vlády se rovněž setkal s moldavským prezidentem Nicolaem Timoftim. Na závěr návštěvy si prohlédl výcvikové středisko Úřadu pro civilní ochranu a mimořádné události. Jeho součástí je trenažér pro výcvik moldavských hasičů, projekt, který částkou sedm milionů korun financovalo Česko v rámci rozvojové pomoci. Cílem spolupráce, která má v příštích letech pokračovat, je zejména získání zkušeností při hašení nebezpečných látek.

Sobotka rovněž navštívil nedávno modernizované moldavské Státní úložiště dat, které má sloužit orgánům veřejné správy. Úřad se zaměřuje na vytváření národního informačního systému a podílí se na přípravě odborníků v oboru informačních technologií.