Temer slíbil Brazilcům zlepšení ekonomiky a obnovení důvěry v instituce

Dosavadní viceprezident Michel Temer, který prozatímně nahradil ve funkci prezidentku Dilmu Rousseffovou, slíbil Brazilcům důsledný boj s korupcí a navrácení důvěryhodnosti jejich zemi. Temer předtím oznámil jména více než dvacítky svých ministrů, mezi nimiž na rozdíl od předchozí vlády není žádná žena. Kvůli změnám ve vedení státu i podobě vlády vyšly demonstrovat tisíce lidí.

Termer ve svém prvním projevu poté, co převzal funkci po prezidentce dočasně sesazené hlasováním senátorů, vyzval Brazilce, aby našli novou důvěru: „Důvěru v nové oživení naší ekonomiky. V možnosti naší země. V její společenské a politické instituce.“

Při olympiádě musí Brazílie ukázat lepší tvář

Politické strany v zemi, která za tři měsíce pořádá olympijské hry, se podle něho musí sjednotit a ukázat světu lepší tvář Brazílie, než která je vidět v současnosti, kdy vyplouvá na povrch údajná účast velké části politiků na různé trestné činnosti.

Michel Temer
Zdroj: Reuters

Právě v boji proti korupci chce Temer přitvrdit, lidem dnes slíbil důsledné vyšetření kauzy kolem korupčního schématu spojeného se státní ropnou firmou Petrobras.

Seznam nové vlády již několik hodin před jeho úvodní řečí přinesla televize G1 s tím, že zbývá obsadit dva posty. Novým ministrem zahraničí bude senátor a bývalý guvernér Sao Paula José Serra, finance povede dlouholetý guvernér centrální banky (2003-2011) Henrique Meirelles a ministrem obrany bude poslanec Raul Jungmann, který působil jako ministr v 90. letech. 

Brazilci vyšli kvůli nové vládě do ulic

Proti výměně na prezidetnském postu a podobě nové vlády demonstrovaly ve čtvrtek v Sao Paulu tisíce lidí. Demonstranti označili vládu prezidenta Temera za „nelegitimní“ a oznámili, že protesty budou pokračovat.

Podle organizátorů akce v Sao Paulu není důvodem podpora dočasně sesazené prezidentky Dilmy Rousseffové, ale boj za demokracii. „Ti, kdo si myslí, že úkon Senátu uklidní zemi, najdou odpověď v ulicích,“ oznámil jeden z organizátorů protestů Guilherme Boulos. A dodal, že demonstrace budou pokračovat po celé zemi.

Protesty proti dění na brazilské politické scéně
Zdroj: Reuters

V hlavním městě Brasílii demonstrovali lidé také proti tomu, že mezi 22 novými ministry není ani jedna žena. Rousseffová se přitom v lednu 2011 stala první ženou v čele Brazílie a ve své vládě několik žen měla. „Je to velmi smutný moment a nemůžeme vědět, co se stane dál,“ komentovala Temerův výběr ministrů předchozí šéfka resortu zemědělství Katia Abreuová.

„Je to poprvé od diktatury (1964-1985), kdy ve vládě není ani jedna žena, a to je znepokojující,“ řekl Ivar Hartmann, právní expert z univerzity v Riu de Janeiro. A dodal, že ve vládě jsou samí běloši. Z asi 205 milionů obyvatel Brazílie tvoří běloši kolem 48 procent, jen o něco méně (43 procent) jsou mulati a mesticové a osm procent tvoří černoši. „Dokazuje to nelegitimitu vlády, nezastupují národ,“ domnívá se také jedna z protestujících, devatenáctiletá studentka Raquel.

Temer chce získat důvěru Brazilců, do ulic ale vyšly tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Pětasedmdesátiletý Temer bude prezidentem minimálně do té doby, než senátoři pod vedením předsedy nejvyššího soudu ve 180denní lhůtě rozhodnou o oprávněnosti
ústavní žaloby vůči Rousseffové. Pokud uznají, že porušila zákon o fiskální odpovědnosti manipulováním s výsledky rozpočtu, bude Temer prezidentem do konce původního mandátu prezidentky, tedy do konce roku 2018.