Egypt vynesl rozsudek smrti nad údajnými spolupracovníky Mursího, včetně novinářů

Soud v Káhiře odsoudil k smrti šest údajných spolupracovníků svrženého prezidenta Muhammada Mursího za špionáž pro Katar. Jsou mezi nimi i tři novináři. Rozsudky soud ještě může zrušit 18. června po konzultacích s egyptským velkým muftím. Jeho názor ale není pro soud závazný. Na stejný den bylo odloženo vynesení verdiktu nad Mursím.

obrázek
Zdroj: ČT24

K trestu smrti bylo odsouzeno pět mužů a jedna žena. Mezi odsouzenými je producent dokumentárních filmů, stevard, učitel a tři novináři. Odsouzeni byli za to, že za vlády prezidenta Mursího (2012–2013) údajně předali Kataru tajné dokumenty týkající se národní bezpečnosti. Jejich kopie podle soudu dali dvěma zaměstnancům katarské televize Al-Džazíra a nejmenovanému důstojníkovi katarské rozvědky. 

Arabská televize Al-Džazíra na svých stránkách uvedla, že mezi odsouzenými k smrti jsou i její dva novináři. Odmítla obvinění, že by někdo z jejích zaměstnanců spolupracoval s Mursího bývalou vládou.

Všichni tři odsouzení novináři dostali tresty v nepřítomnosti. Jde o šéfa zpravodajství Al-Džazíry Ibráhíma Muhammada Hilála, dalšího novináře této televize Jordánce Alá Umara Muhammada Sablana a reportéra egyptských internetových občanských novin Rassd news Asmá Muhammada Chatíba.

Mursí už dostal trest smrti, doživotí a 20 let

Odložení verdiktu nad exprezidentem Mursím podle egyptského listu Al-Ahrám znamená, že zřejmě nejvyšší trest nedostane. Mursí byl ale již ve třech jiných procesech odsouzen k trestu smrti, doživotí a 20letému vězení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Muhammad Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ale Mursího svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Katar byl Mursího zastáncem a Egypt jej proto viní z podpory nyní zakázaného Muslimského bratrstva. Tuto sunnitskou organizaci považují od loňska některé země za teroristickou.