Skotští nacionalisté slaví triumf, UKIP uspěl ve Walesu, labouristé utrpěli mírné ztráty

Opoziční labouristé utrpěli mírné ztráty v britských místních volbách. Špatný výsledek by mohl ohrozit pozici šéfa strany Jeremyho Corbyna. Labouristé zvítězili jen ve Walesu, do tamního zákonodárného sboru se poprvé probojovala i populistická strana UKIP. Slaví rovněž skotští nacionalisté. V Londýně zatím v boji o radnici vede muslim Sadiq Khan. Výsledky by měly být známy odpoledne.

Britští voliči rozhodovali o složení rad ve městech a hrabstvích v Anglii a volili také parlament ve Skotsku a regionální rady Walesu a Severního Irska. Hlasování je považováno za největší test nálad voličů před příštími parlamentními volbami v roce 2020, ale také před červnovým referendem o setrvání země v EU.

Podle BBC labouristům zůstaly klíčové městské rady, oproti roku 2012 ale utrpěli mírné ztráty. „Podle průzkumů jsme měli přijít o rady po celé Anglii, ale to se nestalo, vydrželi jsme,“ zdůraznil Corbyn. 

Ve Skotsku skončila Labouristická strana až třetí za konzervativci premiéra Davida Camerona a vítěznou Skotskou národní stranou (SNP). To je první takto špatný výsledek od roku 1910. Podle Corbyna mají labouristé před sebou hodně práce.

Skotští nacionalisté sice hovoří o „historickém vítězství“, nebudou ale schopni sestavit jednobarevný kabinet. Podle analytiků zřejmě přizvou do koalice Zelené. Do skotského parlamentu se dostali ještě Liberální demokraté.

Radost v táboře stoupenců skotských nacionalistů
Zdroj: Russell Cheyne/Reuters

Labouristé jsou nyní u moci pouze ve Walesu, kde mají v místním parlamentu polovinu členů. Ve čtvrtečním hlasování sice opět bodovali, stejně jako druzí konzervativci si ale pohoršili a těsně nemají většinu.

Polepšila si naopak strana Plaid Cymru i UKIP, který se dočká prvních poslaneckých míst. UKIP požaduje odchod Británie z EU, což proevropští skotští nacionalisté odmítají a vyhrožují dalším referendem o nezávislosti Skotska.

Komentátoři: Pod Corbynem se netřese židle tak moc, jak se čekalo

Podle analytiků listu The Guardian a stanice BBC výsledek labouristů v anglickém hlasování nepotěší vnitrostranické odpůrce Corbyna. Strana totiž neutrpěla natolik silnou porážku, aby ho mohli vyzvat k odchodu.

„Corbyn je prozatím v bezpečí,“ uvedl komentátor BBC Norman Smith s tím, že výsledek ale není nijak valný vzhledem k tomu, že labouristé jsou v opozici vůči vládě, která v minulých letech zavedla řadu nepopulárních úsporných opatření.

Corbynův nástup do vedení strany loni v září signalizoval výrazný posun labouristů doleva, což se některým členům strany nelíbí a čekají na příležitost ho sesadit.

Labouristy v očích veřejnosti poškodila nedávná prohlášení některých členů strany, která vyznívají jako antisemitská. Jedné poslankyni a bývalému londýnskému starostovi Kenu Livingstonovi bylo kvůli tomu pozastaveno členství.

Dobrou zprávou by pro opoziční stranu mohly být ještě volby starosty Londýna, kde je favoritem jejich kandidát – právník a muslim pákistánského původu Sadiq Khan.