Cameron: Zůstat v EU je pro bezpečnost Británie zásadní

Pokud jde o boj s terorismem, pro Británii je lepší zůstat v Unii, prohlásil premiér David Cameron, který zodpovídal dotazy poslanců. Sdílení informací o DNA, o cestujících nebo evropský zatykač považuje Cameron za klíčové. Případný brexit by navíc uškodil britskému ocelářskému průmyslu, varoval premiér před červnovým referendem. Pokud Britové odsouhlasí odchod z EU, je ale připraven zůstat ve funkci.

Cameron se v únoru dohodl s ostatními šéfy států a vlád EU na nové podobě vzájemných vztahů mezi Londýnem a Bruselem. Bez velkých sporů dosáhl dohody na potřebě větší konkurenceschopnosti, dokončení vnitřního trhu či snižování administrativní zátěže.

Nyní vede kampaň za setrvání v Unii. Poslancům sdělil, že vyjednané změny jsou „dalším důvodem, aby Britové setrvali v reformované EU“. Premiér tvrdí, že si Británie zařídila „zvláštní status“, na druhou stranu uznává, že v EU stále funguje „klub jednotné měny a příliš mnoho politické unie“. „Neříkám, že jsme tím, co jsme vyjednali, vyřešili všechny evropské problémy,“ přiznal Cameron.

Nevzdáváme se své národní identity tím, že jsme součástí této organizace. Británie bude vždy silná, nezávislá a neústupná v otázce stále těsnější Unie, kterou odmítá.
David Cameron
britský premiér
Britský premiér David Cameron
Zdroj: ČTK/PA/PA

Pokud se Britové rozhodnou pro brexit, ocelářskému průmyslu to neprospěje. Londýn bude muset složitě řešit nové obchodní dohody, zdůraznil premiér. Jestli ale lidé potvrdí svazek s Bruselem, nebude to byznys s řadou regulací jako dosud, přislíbil.

Skotský nacionalista a poslanec Pete Wishart tvrdí, že Skotové referendum nechtějí a byli vystaveni riziku, že se ocitnou mimo EU. Jeho strana už dříve avizovala, že v případě brexitu bude chtít další hlasování o skotské nezávislosti. „Toto je rozhodnutí celé Velké Británie. Rozumná volba pro každého, kdo žije v Británii, je zůstat v Evropské unii,“ reagoval premiér.

Britský premiér doma čelí nejen otevřeně protievropské Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), ale také opozici ve vlastní konzervativní straně, včetně části ministrů jeho kabinetu, kteří se rozhodli podpořit kampaň za vystoupení z evropského bloku. Přidal se také vlivný londýnský starosta Boris Johnson.

Referendum o Brexitu: Kolem 20 procent Britů dosud není rozhodnuto (zdroj: ČT24)

Šéf Bílého domu Barack Obama během své nedávné návštěvy žádal Brity, aby v Unii zůstali, protože silná Evropa umocňuje vliv Londýna ve světě. Počet odpůrců britského členství v EU ale v posledních dnech vzrostl: pro odchod by nyní hlasovalo 46 procent dotázaných a pro setrvání 44 procent, vyplývá z aktuálního průzkumu institutu ICM.