USA a Rusko se shodly na příměří v Aleppu, kde umírají desítky lidí denně

Syrská armáda chce respektovat příměří v Aleppu, na němž se dohodly Spojené státy a Rusko. Dvoudenní klid zbraní má platit od čtvrtečního rána. Za posledních 24 hodin zemřely v Aleppu desítky lidí. Podle organizace SOHR se povstalcům v noci podařilo dostat do čtvrtí ovládaných armádou, k ránu ale byli zatlačeni zpět. Boje o Aleppo byly v posledních dnech nejtvrdší za celý rok. Rusko tvrdí, že příměří podkopávaly útoky džihádistů napojených na povstalecké skupiny.

V Sýrii platilo o víkendu dočasné příměří v Damašku a Latákiji. Podle aktivistů ale vládní vojska od té doby uskutečnila nejméně 20 náletů ve východní Ghútě u syrské metropole.

Moskva odmítá zahrnout do příměří v Aleppu i frontu An-Nusra

Dočasné příměří bylo ve středu dojednáno také pro oblast Aleppa. USA mají dohlédnout na to, aby dohodu dodržovali rebelové a Rusko tak učiní u syrské armády, uvedla americká diplomacie s tím, že cílem Washingtonu ale nejsou lokální příměří, nýbrž klid zbraní po celé Sýrii. 

Šéf ruské diplomacie tvrdí, že Washington chtěl, aby byly do příměří zahrnuty i pozice radikálů z fronty An-Nusra, která je odnoží Al-Káidy, Moskva to ale důrazně odmítla.

V bojích o Aleppo zemřelo v posledních dvou týdnech na 300 lidí. Obě strany konfliktu útočí i na nemocnice, kde umírají desítky civilistů – hlavně žen a dětí.

Koalice povstaleckých skupin bojujících pod názvem „Fatah Halab“ zahájila v úterý útok na vládní obranné linie na západě města. Podle SOHR se nakonec Asadovým vojákům podporovaným šíitskými milicemi podařilo rebely zahnat zpět. Boje během středy postupně utichaly.

Asadův režim spolu s Ruskem tvrdí, že útočí na An-Nusru, které se příměří netýká, Západ v čele s USA obviňuje armádu z bombardování umírněné opozice a civilistů. Bílý dům ale v úterý uznal, že na porušování příměří mají podíl i povstalci.

Aleppo platí za jedno z nejvíc zdevastovaných měst celého pětiletého konfliktu. Mezinárodní výbor Červeného kříže varoval, že obyvatelé Aleppa žijí v podmínkách hraničících s humanitární katastrofou. Docházejí zásoby léků i potravin a kvůli bojům zřejmě nebudou moct být doplněny. 

Francie obviňuje Asada, chce zachránit příměří

O syrské krizi jednali ministři zahraničí v Berlíně. „Co se děje v Aleppu, je tragédie, která vyžaduje tvrdší reakci. Režim v Damašku nese plnou odpovědnost za to, co se děje, když podkopává příměří, konstatoval šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault. Do Francie chce na pondělí svolat deset zemí, které se zúčastnily jednání o příměří.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier pak zdůraznil, že je třeba deeskalovat situaci v Sýrii, protože tamní válka nemá vojenské řešení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Opozice trvá na přechodné vládě bez Asada

O situaci ve městě bude jednat i Rada bezpečnosti OSN. Závisí na tom osud mírových rozhovorů, které byly přerušeny v dubnu. Opozice z nich odešla právě kvůli obnoveným bojům. Povstalcům se nelíbí ani to, že Damašek odmítá jednat o vzniku přechodné vlády bez Asada. Mírová jednání proto podle nich uvízla na mrtvém bodě.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu mezitím oznámil, že Turecko je v případě potřeby připraveno poslat pozemní síly do Sýrie k boji proti Islámskému státu (IS). Ze Sýrie na turecké území ve středu přelétly další rakety. O pozemní ofenzivě proti IS uvažovala také Saúdská Arábie.