Povstalecký útok na nemocnici v Aleppu: Mezi desítkami obětí jsou hlavně ženy a děti

Dvě desítky mrtvých a na 80 zraněných si vyžádal raketový útok rebelů na nemocnici ve vládou kontrolované části Aleppa. Zprávu syrské televize potvrdila exilová lidskoprávní organizace SOHR. Minulý týden spadly bomby na jinou nemocnici v Aleppu, kterou provozoval Červený kříž a Lékaři bez hranic. Opozice a Spojené státy z útoků obvinily Asadovu armádu, ta to ale odmítla.

Rada bezpečnosti OSN mezitím jednomyslně schválila rezoluci vyzývající účastníky konfliktů k ochraně zdravotnického personálu, nemocnic a zdravotnických zařízení před útoky a násilnostmi. Text rezoluce navrhly Nový Zéland, Španělsko, Egypt, Japonsko a Uruguay.

Civilisté umírali i v Rakká

V Sýrii začalo na konci února platit příměří mezi syrskou opozicí a vládou, které se ale netýká Islámského státu (IS) a fronty An-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida. Na islamisty dál útočí ze vzduchu jak mezinárodní koalice vedená USA, tak i Rusko. Podle aktivistů bylo v noci při ostřelování bašty IS v Rakká zabito 13 civilistů a pět radikálů.

Klid zbraní se začal koncem dubna hroutit, zejména kvůli obnovení bojů v Aleppu, kde od 22. dubna zahynulo přes 250 civilistů. Asi dvě třetiny obětí pocházejí z části města ovládané rebely.

Útoky na zdravotnická zařízení jsou časté. Desítky lidí nedávno zahynuly při náletu na nemocnici v povstalecké čtvrti, v úterý zase zemřelo 19 osob ve vládní čtvrti a další desítky utrpěly zranění. Jde hlavně o děti a ženy.

„V Aleppu to vypadá, že klid zbraní je skutečně mrtvý. Severně od Aleppa probíhá protiofenziva povstaleckých sil. Zejména islamisté tu bojují s šíitskými milicemi o oblast kolem města Zahrá, aby si opozice udržela zásobovací linie vedoucí směrem do Turecka,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Lidé v Aleppu žijí na pokraji humanitární katastrofy

Mezinárodní výbor Červeného kříže varoval, že obyvatelé Aleppa žijí v podmínkách hraničících s humanitární katastrofou. Docházejí zásoby léků i potravin a kvůli bojům zřejmě nebudou moct být doplněny. Aleppo platí za jedno z nejvíc zdevastovaných měst celého pětiletého konfliktu.

USA obviňují Rusko, že netlačí na Asadův režim, aby zastavil bombardování v oblasti Aleppa. Syrská armáda spolu s Moskvou ale tvrdí, že útočí na teroristy – skupiny spojené s An-Nusrou. Americký ministr zahraničí John Kerry proto povstalce v Aleppu vyzval, aby se od této radikální skupiny distancovali.

Lavrov: Příměří i pro Aleppo bude brzy oznámeno

Příměří se pokouší zachránit zvláštní zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura. V úterý jednal o jeho obnovení s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v Moskvě. Lavrov posléze uvedl, že věří, že příměří, které by zahrnovalo i Aleppo, bude oznámeno „v nejbližší době, možná i v následujících hodinách“.

Moskva a Washington mají podle něj v plánu vytvořit takzvané centrum rychlé reakce, které bude monitorovat situaci v Sýrii a reagovat na porušování příměří. Bude se nacházet v Ženevě a mělo by začít pracovat během několika dní.

Minulý týden byla vyjednána lokální dočasná příměří pro Latákíju a Damašek s okolím. Lavrov po jednání v Ženevě uvedl, že Spojené státy musí přimět syrskou opozici, aby přestala s ultimáty. Opoziční vyjednávací komise nedávno opustila švýcarskou metropoli. Žádala propuštění vězňů, ukončení bombardování a diskusi o Asadově odchodu, o čemž Damašek nechce slyšet.