Literát Pamuk se opřel do Erdogana. Paragrafy prý využívá k zastrašování celé země

Turecko používá obvinění za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k zastrašování svých protivníků a k umlčení opozice, soudí turecký spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 2006 Orhan Pamuk. V rozhovoru pro agenturu Reuters spisovatel také dodal, že evropští představitelé musejí vůči Ankaře zaujmout tvrdší postoj v otázce dodržování svobody slova.

Turecké úřady zahájily více než 1800 soudních řízení kvůli urážce Erdogana, a to mimo jiné proti novinářům, karikaturistům a mládeži. Stíhán je i německý satirik Jan Böhmermann, který Erdogana zesměšňoval v německé televizi.

Podle Pamuka musí Evropská unie věnovat více pozornosti tomu, jak Turecko zachází se svobodou projevu, když se s ním kvůli migrační krizi začala sbližovat a uvažuje o bezvízovém styku s touto zemí.

„Nemá to nic společného s urážkou prezidenta. Je to jen o umlčení politické opozice. Jedná se o zastrašování lidí a celé země, aby už nikdo nekritizoval vládu,“ řekl Pamuk agentuře Reuters.

Samotný Pamuk byl před deseti lety souzen pro „urážku Turecka“, když si dovolil kritizovat masakry, jichž se Turci dopustili v minulosti na Arménech a Kurdech. Později byla ale obvinění proti němu stažena.

Orhan Pamuk je turecký autor, jehož díla se ve světě nejvíce prodávají, překládají se do více než 60 jazyků. Je také prvním Turkem, který dostal Nobelovu cenu.

Orhan Pamuk s publicistou Muratem Belgem
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Pamuk se k současné situaci vyjádřil poté, co před tureckým soudem stanul novinář, kterému hrozí za urážku prezidenta čtyři roky vězení. Publicista a překladatel Murat Belge se podle obvinění dopustil urážky Recepa Tayyipa Erdogana v komentáři pro turecký liberální deník Taraf. V něm třiasedmdesátiletý akademik loni v září napsal, že Erdogan znovu vyvolal konflikt s kurdskými rebely kvůli volebním ziskům. Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) po listopadových volbách získala v parlamentu absolutní většinu.

Evropská komise má ve středu vyjádřit názor k tomu, zda Turecko splňuje podmínky pro bezvízový styk, a podle hromadících se spekulací západních médií se očekává „podmíněný“ souhlas Evropské unie. Přitom už teď je jasné, že unijní kritéria Ankara zatím nesplňuje. Brusel chce ale vyzdvihnout, že dosavadní pokrok Turecka je obrovský.

Krok je součástí březnové dohody mezi EU a Ankarou, která na jejím základě v minulých týdnech významným způsobem omezila počty migrantů přeplouvajících z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři.