Evropská komise podmíněně podpoří bezvízový styk s Tureckem, píše BBC

Evropská komise (EK) se podle BBC ve středu chystá podmíněně podpořit bezvízový styk s Tureckem. Stanice to uvedla s odvoláním na nejmenované zdroje. Krok je součástí březnové dohody mezi Bruselem a Ankarou, jejímž hlavním cílem bylo zastavit proud migrantů do Evropy. Ankara přitom stále neplní evropská kritéria týkající se svobody slova nebo ochrany menšin.

Mluvčí komise Mina Andreevová v pondělí řekla, že Turecko udělalo v minulých týdnech velký pokrok ve snaze plnit evropské podmínky. Zda komise skutečně ve středu navrhne bezvízové cestování pro 75 milionů tureckých občanů, ale jednoznačně neřekla.

„Zítra nepadne žádné ano, zítra dá Evropská komise jen doporučení. To, co je nám známo, je, že EK doporučí Evropské radě podmíněný bezvízový styk pro krátkodobé pobyty, tedy turistická víza do 90 dní,“ uvedl europoslanec za ČSSD Pavel Poc s tím, že Evropská komise ani nemá rozhodovací pravomoc a poslední slovo tak budou mít členské státy EU.

„Klíčové je, jak se k tomu postaví členské státy. V České republice existuje negativní usnesení sněmovny vůči vízové liberalizaci s Tureckem, a to by vláda měla respektovat,“ uvedl europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Bezvízový styk neměl být součástí dohody, myslí si europoslanci

„Není možné poplivat dohodu z roku 2013 a říct, že to neplatí. Turecko nesplňuje podmínky pro bezvízový styk. Až splní podmínky, které v roce 2013 podepsalo, pak se o tom může vést nějaká debata,“ uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09) s tím, že bezvízový styk nijak nesouvisí s uprchlickým problémem.

To samé si myslí i europoslanec Pavel Telička (nestr. za ANO). „Bezvízová dohoda s Tureckem vůbec neměla být součástí ujednání ohledně migrační krize, ty dvě otázky spolu přímo nesouvisejí,“ uvedl.

Komise zhodnotí plnění požadavků

Většině ze 72 požadavků už Ankara dostála, podle BBC ale stále neplní body týkající se otázky svobody slova, spravedlivého soudnictví nebo ochrany menšin. Turecko je ale podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua seriózní partner. „Dělá, co slíbilo, a nebude ustupovat v tom, co bylo slíbeno,“ prohlásil v dubnu. 

„Komise ve středu vydá zprávu, která bude hodnotit, jestli Turci splnili 72 podmínek. Zřejmě ten výsledek bude takový, že Komise řekne, že Turci splnili naprostou většinu, ale aby mohlo dojít ke schválení bezvízového styku, musí splnit těch zhruba posledních deset, které ještě splněné nejsou,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza ČSSD. Závěrečná zpráva o plnění tureckého seznamu podmínek bude přijatá v polovině června.

obrázek
Zdroj: ČT24

Turecko bod dohody týkající se vracení migrantů plní

EU se podle britské stanice obává, že pokud nebude dohoda o bezvízovém styku, Turecko nebude plnit dohodu ohledně migrantů. Ankara už dříve pohrozila zablokováním dohody, pokud Brusel vízovou povinnost pro Turky nezruší do června, jak bylo domluveno. Omezit počet běženců přicházejících do Evropy je přitom pro Brusel prioritou.

Dohoda EU a Turecka předpokládá vracení migrantů, kteří od března připlují do Řecka z Turecka a nezískají azyl. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je strop 72 tisíc běženců. Opatření přineslo své výsledky, další příliv běženců do Řecka se totiž prudce snížil.

Migranti s německou a řeckou vlajkou
Zdroj: Alexandros Avramidis/Reuters

Z Turecka do Řecka v dubnu dorazilo asi 3 a půl tisíce lidí, to je skoro osmkrát míň než předchozí měsíc. „Po 4. dubnu se počet ilegálních migrantů proudících do Evropy snížil. To je jasná známka toho, že práce, kterou s Evropskou unií realizujeme, je úspěšná,“ uvedl turecký premiér Ahmet Davutoglu.

EU také finančně pomáhá Ankaře se zajišťováním uprchlíků na tureckém území. Loni v listopadu Turecku slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun), po jejich vyčerpání EU poskytne Turkům do roku 2018 další tři miliardy eur.