Německo po silvestrovských útocích: stíhání sexuálních agresorů se může zjednodušit

Silvestrovské útoky na stovky žen na vlakovém nádraží v Kolíně nad Rýnem akcelerovaly přípravu reformy německého trestního práva v oblasti sexuálně motivovaných trestných činů proti lidské důstojnosti. Zastánci reformy, kterou ve čtvrtek začal projednávat Bundestag, si od jejího schválení slibují jednodušší stíhání sexuálních útočníků a větší důraz na zkoumání zodpovědnosti agresorů za spáchané činy namísto prošetřování chování adresátů těchto napadení.

„Je už nadále neudržitelné, aby oběti znásilnění a dalších sexuálních útoků musely ospravedlňovat své chování,“ tvrdí Katja Griegerová z celoněmeckého Sdružení krizových a poradenských center pro oběti sexuálně motivovaných zločinů. Sdružení usiluje, aby se v budoucnosti otázka trestní odpovědnosti pachatele odvíjela výhradně od jeho konání, nikoliv od jednání napadené osoby.

Sdružení vydalo navíc k celé věci prohlášení, v němž konstatuje, že podle platných německých zákonů není zločinem sexuální akt,  který byl proveden proti vůli napadeného člověka. „Jasně řečené NE od oběti stále ještě není dostatečným důkazem pro soud, aby pachatele usvědčil ze znásilnění ,“ praví se ve stanovisku zmiňované organizace.

S podobně kritickým prohlášením se prezentovaly ženské spolky přidružené k vládním stranám CDU/CSU a SPD. „Silvestrovské události v Kolíně nad Rýnem a dalších městech ukázaly, že je (v Německu) jednodušší trestně stíhat zloděje mobilu než toho, kdo provádí sexuální obtěžování saháním do cizího rozkroku.“

Protesty proti sexuálnímu násilí v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Zpřísnění příslušné legislativy podpořilo federální ministerstvo spravedlnosti a předložilo reformní návrh ke schválení německému parlamentu.

Kritici úpravy zákona spatřují za reformou naopak snahu získat politické body. Myslí si to kupříkladu berlínský právník Ulrich Dost-Roxin, zastupující u soudů původce i oběti sexuálních zločinů. „Je rok před celostátními volbami a vláda se snaží zavděčit masám. Přitom za posledních dvacet pět či třicet let se počet sexuálně motivovaných trestných činů v Německu nezvýšil,“ míní Dost-Roxin.

Policie zadržela dalšího silvestrovského útočníka

Německá policie mezitím oznámila, že ve čtvrtek v Kostnici na jihu země zadržela dalšího podezřelého z účasti na sexuálním obtěžování a okrádání žen o silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem. Zadrženým byl devatenáctiletý Maročan, který měl spolu s dalšími až třiceti společníky okrást a ohrožovat jistý pár.

Prokuratura uvedla, že tento Maročan byl před dopadením zadržen již jednou, a to 3. ledna. Tehdy to ale bylo kvůli kapesní krádeži, za což dostal týdenní trest vězení v zařízení pro mladistvé. Při této příležitosti ho policisté vyfotografovali a zařadili do evidence, kde ho následně jistá žena označila jako jednoho ze sexuálních útočníků z Kolína.

  • Během silvestrovské noci došlo v Kolíně nad Rýnem a v dalších německých městech k řadě incidentů, při nichž skupiny mužů arabského a severoafrického původu obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly. 
  • V dubnu zveřejněná vyšetřovací zpráva k událostem z Kolína konstatuje, že policisté zjistili přes 1500 trestných činů s 1218 oběťmi, z nichž zhruba polovina byla terčem sexuálních deliktů.
  • V této souvislosti bylo vyšetřováno přes 150 podezřelých osob, z nichž takřka všichni byli občané jiných států, velká část pak žadatelé o azyl či migranti s nejasným pobytovým statusem. Většina podezřelých pochází z Maroka a z Alžírska.