Filipínští islamisté sťali kanadského občana, nedostali za něj výkupné

Filipíny: Islamisté zavraždili rukojmího (zdroj: ČT24)

Filipínští islamisté ze skupiny Abú Sajjáf zabili kanadské rukojmí poté, co za něj nedostali požadované mnohamilionové výkupné. Filipínská armáda našla jeho uříznutou hlavu. Kanadský premiér Justin Trudeau označil tento čin za chladnokrevnou vraždu.

Obětí je 68letý John Ridsdel, kterého filipínští extremisté unesli loni v září v jednom z letovisek na jihu země společně s ještě jedním Kanaďanem, Norem a Filipínkou. Radikálové žádali v přepočtu 21 milionů dolarů za každého z nich, později částku snížili na 6,4 milionu.

Horizont ČT24 k popravě Kanaďana Ridsdela na Filipínách (zdroj: ČT24)

Filipínská armáda vede ofenzivu proti bojovníkům ze skupiny Abú Sajjáf na ostrově Jolo, kde mají islamisté své základny. Poté, co dnes vypršelo ultimátum na zaplacení výkupného, armáda oznámila, že se rukojmí pokusí vysvobodit.

Kanadský premiér Justin Trudeau
Zdroj: ČT24

Povstalci ze skupiny Abú Sajjáf podporují teroristickou síť Al-Káida a také bojovníky Islámského státu na Blízkém východě. Skupina Abú Sajjáf je obviňována z celé řady únosů za výkupné a také z pumových útoků a vražd, jimiž terorizuje Filipíny více než dvě desetiletí.

Výkupné tato skupina v minulosti často dostávala, díky čemuž se pak lépe vyzbrojovala, což filipínské úřady vyhodnotily jako kontraproduktivní, když selhaly všechny snahy na uzavření mírové dohody.