Z Maďarska do Rakouska jen s dokladem, kontroly se týkají poloviny hranice

Horizont ČT24: Rakousko zavádí dočasné kontroly na části hranice s Maďarskem (zdroj: ČT24)

Rakousko zavedlo dočasné kontroly na polovině hranice s Maďarskem. Chce tak zabránit pašování lidí a nekontrolovaným přechodům. Žádné migranty ale zatím hlídky neodhalily. V Brennerském průsmyku demonstrovaly o víkendu přes dvě stovky lidí, kteří protestovali proti přísným kontrolám, jež odstartují na frekventovaném přechodu z Itálie do Rakouska nejpozději 1. června.

Jde vláda na ruku Svobodným?

Kdo se chce dostat do Rakouska z východu, může tak nově učinit jen na přechodech a prokázat se platným osobním dokladem. Silniční doprava je na vjezdu do země svedena do jednoho jízdního pruhu. Kontrola osobních automobilů je podle agentury APA rychlá, naopak nákladní vozy musí řidiči odstavit na krajnici, aby policisté mohli nahlédnout do nákladového prostoru.

Se zavedením kontrol se na hranicích začaly tvořit fronty, které se během dne ještě více prodlužovaly. V diskuzi na zpravodajském portálu derStandard.at někteří čtenáři tvrdí, že například u Nickelsdorfu, kudy vede dálniční spojení mezi Vídní a Budapeští, činila doba čekání 45 minut. 

Hraniční kontroly a uzavřené hranice v Evropě
Zdroj: ČT24

„Pravděpodobně je to nepřiznaná reakce vládních stran na nárůst preferencí strany Svobodní, což jsme viděli na výsledcích prezidentských voleb,“ poznamenal zpravodaj ČT David Miřejovský.

Svobodní lákají voliče na protiimigrační politiku a vlasteneckou rétoriku, přičemž podobná opatření slibují už dlouho. „Podle komentátorů se jim vláda takto pokusila vzít triumf z rukou,“ konstatoval Miřejovský. Dalším důvodem je, že řidiči skutečně vozí ilegální migranty právě touto cestou do západní Evropy. „Není výjimečné, že v Maďarsku nebo v Rakousku zastaví dodávku s více než deseti migranty,“ podotkl Miřejovský.

Tlak navíc sílí i ze srbské strany, kde stojí už několik měsíců bariéra. „I tak policisté zadrží po jejím překročení desítky lidí. Minulý týden byl průměr 150 odhalených ilegálních přechodů. Běženci, kterým se podaří pozornosti bezpečnostních sil uniknout, pak zpravidla míří do Rakouska,“ uvedl Miřejovský.

Zavedení dočasných kontrol se týká přechodů ve čtyřech burgenlandských okresech: Neusiedl am See, Eisenstadt, Mattersburg a Oberpullendorf, což odpovídá zhruba severní polovině hranice s Maďarskem.

„V závislosti na dalším vývoji může dojít k zavedení hraničních kontrol i v dalších okresech,“ uvedla policie, které bude s ostrahou zelené hranice pomáhat i vojsko. 

Kromě Maďarska se Rakousko chystá zpřísnit režim také na hranici s Itálií. Na dálnici vedoucí Brennerským průsmykem před časem Rakušani zahájili stavební práce, jejichž cílem je zbudování krytého stání pro kontrolu za špatného počasí, ale i stavba plotu. Kontroly tu chce Vídeň zavést nejpozději 1. června.

Protesty kvůli kontrolám v Brenneru pokračují

Rakousko se totiž obává, že se po uzavření migrační stezky západním Balkánem otevřou nové alternativní trasy, mimo jiné právě přes Maďarsko a Itálii. V Libyi na cestu do Evropy čeká asi 300 tisíc lidí, tvrdí Rakušané. Vídeň má strach, že italské úřady nedokáží proud běženců zastavit.

Itálie chystaná opatření ostře kritizuje a poslala kvůli nim do Bruselu stížnost orgánům Evropské unie. V neděli v Brenneru demonstrovalo asi 250 lidí, které svolali italští organizátoři. Rakousko nasadilo zhruba 300 policistů, kteří drobné potyčky řešili s pomocí pepřového spreje a obušků.

Policie v Brennerském průsmyku
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Demonstrace proti přísnějším kontrolám se v Brenneru uskutečnila už začátkem dubna, tehdy byli zraněni tři policisté a dvacítka demonstrantů měla dýchací problémy kvůli použití pepřového spreje.

Rakousko pohrozilo úplným uzavřením hranice

Podle nedávného prohlášení ministra obrany Hanse Petera Doskozila Rakousko letos obdrželo už asi 16 až 17 tisíc žádostí o azyl. Na počátku roku přitom vláda stanovila horní hranici počtu žádostí, které letos přijme, na 37 500.

„V extrémním případě“ by podle Doskozila mohlo Rakousko hranici s Itálií úplně uzavřít. Došlo by k tomu tehdy, pokud by Itálie umožnila migrantům putovat přes své území svobodně dál do střední Evropy. Hrozilo by totiž, že se kvůli kontrolám na německé hranici z Tyrolska stane čekárna, uvedl ministr.