Němci dopadli pětici extremistů. Na uprchlická centra měli házet české dělobuchy

Německá policie zadržela při rozsáhlé razii v saském Freitalu nedaleko Drážďan skupinu pěti osob, které údajně útočily na ubytovny pro uprchlíky. Skupina měla házet na zařízení kameny a vyhodit do vzduchu automobil saského radního, který je znám svou podporou běženců. Informoval o tom německý list Der Spiegel. Prokuratura později uvedla, že zadržení zakoupili silné dělobuchy v Česku.

Razií ve Freitalu se zúčastnily dvě stovky příslušníků zvláštních policejních jednotek. Pětici zadržených je podle Spiegelu mezi osmnácti a 39 lety. Podezřelí jsou z těžkého ublížení na zdraví a pokusu o vraždu.

Skupina, kterou prokuratura označuje jako Gruppe Freital (Skupina Freital), si podle policie vytvořila krajně pravicové teroristické hnutí. Její vůdci jsou už déle ve vyšetřovací vazbě. Skupina měla stát mimo jiné za červencovou explozí, která poničila vůz radního Freitalu Michaela Richtera, jenž se zasazoval o přijímání žadatelů o azyl.

V létě loňského roku došlo ve městě nacházejícím se poblíž Drážďan k sérii demonstrací. Odpůrci migrace protestovali proti vybudování uprchlického zařízení v prostorách bývalého hotelu.

Dopadená skupina měla v té době útočit na azylové ubytovny ve Freitalu i v Drážďanech, ale také drážďanskou kancelář strany Levice. Při jednom z incidentů na přelomu října a listopadu několik lidí utrpělo řezná zranění od střepů, uvedla prokuratura.

Protesty odpůrců migrantů ve Freitalu
Zdroj: Jens Meyer/ČTK/AP

Podle prohlášení prokuratury si skupina v Česku pořídila více než sto kusů zábavní pyrotechniky různých typů. Na českých tržištích je možné zakoupit i dělobuchy, které jsou v Německu nelegální. Německé úřady takovou pyrotechniku považují za vysoce nebezpečnou, neboť podle nich může i při správném zacházení způsobit ta nejvážnější zranění.

Podobné dělobuchy si pořídilo i jiné krajně pravicové německé hnutí Oldschool Society (OSS). To podle kriminalistů útoky na ubytovny teprve plánovalo; policie jeho členy loni pozatýkala, připomněl Spiegel.

Nejrůznější útoky na migranty se stupňují. V lednu dokonce neznámí útočníci hodili odjištěný granát přes plot na vnitřní dvůr přijímacího střediska v jihoněmeckém Villingenu-Schwenningenu, ve kterém žije téměř dvě stě běženců. Nikdo ale nebyl zraněn.

V Německu kvůli masovému příchodu běženců panuje napětí

Do Německa loni přišlo asi 1,1 milionu migrantů a letos jich zatím dorazilo kolem 174 tisíc. Řada Němců se vstřícnou uprchlickou politikou své vlády nesouhlasí a žádá uzavření hranic. Ubytovny pro žadatele o azyl se navíc často stávají cílem žhářských útoků.

Za loňský rok jich kriminalisté zaznamenali více než 800, což je čtyřikrát více než předloni. Za drtivou většinou z nich údajně stojí právě přívrženci krajní pravice.

Zakladatel Pegidy před soudem

Před soudem stanul v úterý zakladatel německého protiislamistického hnutí Pegida Lutz Bachmann, který je obviněn z podněcování rasové nenávisti přes Facebook. Na sociální síti nazýval uprchlíky „dobytkem“ a „odpadem“. Hrozí mu až pětiletý trest.

Zpravodaj ČT: Soudů kvůli podněcování nenávisti běží v Německu několik (zdroj: ČT24)

Pegida přilákala tisíce příznivců v Německu a hnutí se rozšířilo i do dalších zemí. Protesty opět zesílily po silvestrovských sexuálních útocích na ženy v Kolíně nad Rýnem, za nimiž stáli převážně migranti.