Ukrajinský parlament schválil Hrojsmana premiérem. Státní kasu povede Danyljuk

Po dnech nejistoty nakonec ukrajinský parlament schválil Volodymyra Hrojsmana jako nového premiéra. Rýsuje se také složení zbytku kabinetu. V čele resortu zahraničí a obrany mají zůstat dosavadní ministři Pavlo Klimklin a Stepan Poltorak. Do čela klíčového ministerstva financí se naopak postaví nováček – Oleksandr Danyljuk. Nově má vzniknout také ministerstvo pro záležitosti Donbasu.

Dosavadní šéf vlády Arsenij Jaceňuk ohlásil demisi a poděkoval zastupitelům za podporu. Jeho vláda v poslední době čelila stále většímu tlaku kvůli podezřením z korupce a liknavosti k reformám.

Dosavadní vládní koalice se v únoru rozpadla, když podporu kabinetu vypověděly strany Vlast a Svépomoc. Novou vládní většinu tak nyní tvoří jen zastupitelé dvou největších stran - Bloku Petra Porošenka (BPP) a Jaceňukovy Lidové fronty (LF). Většinu doplňuje skupina nezařazených poslanců, které opozice označuje za kariéristy a přeběhlíky.

Podle informací ukrajinského tisku tvoří ve sněmovně, která má 450 členů, novou koalici 227 poslanců. Jaceňukova vláda měla po volbách z října 2014 zkraje podporu kolem 300 zastupitelů. Kromě stran Vlast a Svépomoc ji původně podporovala i populistická Radikální strana, která přešla k opozici loni v září. Později vládní většinu opustili i poslanci stran Vlast a Svépomoc.

Hrojsman v projevu konstatoval, že jeho vláda nebude v zemi tolerovat korupci a posílí vztahy s Evropou. „Vnímám hrozby, jimž čelíme. Varuji hlavně před třemi z nich: korupcí, neefektivní správou a populismem. Nejsou to menší ohrožení, než jsou nepřátelské operace na východě země,“ řekl Hrojsman.

Do čela parlamentu byl zvolen v listopadu 2014 po říjnových parlamentních volbách, ve kterých kandidoval za Blok Petra Porošenka, stranu současné hlavy státu. Od února 2014 do prosince 2014 byl vicepremiérem a ministrem pro regionální rozvoj ve vládě Arsenije Jaceňuka.

Jaceňukova vláda se moci ujala v únoru, když byl svržen proruský režim prezidenta Viktora Janukovyče. Po Jaceňukově rezignaci v červenci 2014 byl Hrojsman považován za jeho nástupce, ukrajinský parlament však rezignaci Jaceňuka odmítl.

Jako ministr pro regionální rozvoj se Hrojsman výrazně zapsal do jednání o široké autonomii Donbasu.

V nové vládě by měli zůstat na svých postech ministr zahraničí Klimkin, ministr vnitra Arsen Avakov a ministr obrany Poltorak. Šéfa diplomacie a obrany podle ústavy nominuje do vlády prezident. Prvním místopředsedou vlády a ministrem hospodářského rozvoje a obchodu se má podle médií stát Stepan Kubiv. Kromě něj má zasednout ve vládě dalších pět vicepremiérů. Do čela klíčového ministerstva financí se postaví Oleksandr Danyljuk.

Porošenko v projevu oznámil, že součástí vlády bude nově i ministerstvo pro záležitosti Donbasu, které se bude zabývat záležitostmi uprchlíků a správy oblastí, kde probíhá „protiteroristická operace“. Konstatoval, že na východě Ukrajiny je do boje proti proruským povstalcům nasazeno 69 tisíc ukrajinských vojáků. Prezident při této příležitosti vyzval poslance, aby schválili ústavní změny o decentralizaci země s cílem „zajistit pokojný návrat Donbasu“.

Opozice: Tymošenková, radikálové i pohrobci Janukovyče

Strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové na zasedání oznámila, že bude v opozici vůči nové Hrojsmanově vládě jako součást „evropské demokratické opozice“. Od nové vlády se rovněž distancoval šéf radikálů Oleh Ljaško, který obvinil Porošenka, že se nominací Hrojsmana snaží uzurpovat moc.

Hlavní opoziční silou na Ukrajině zůstává Opoziční blok, jehož páteř tvoří příslušníci bývalé vládní proruské Strany regionů. Demisi Jaceňuka, jmenování Hrojsmana a zrušení únorové rezoluce hodnotící negativně vládu schválili poslanci jedním usnesením, což byl podle tvrzení opozice neústavní krok. Pro usnesení nakonec hlasovalo podle agentury Unian 257 poslanců, proti se jich postavilo 50.