Výměna vězňů? Moskva o Savčenkové mlčí, její sestra hlásí krach jednání

Rusko a Ukrajina chystají vzájemnou výměnu vězňů, která by se mohla dotknout i nejsledovanějších případů, jako jsou režisér Oleg Sencov nebo Naďa Savčenková. Podle její sestry Věry ale plány na propuštění pilotky zkrachovaly. Zdravotní stav Savčenkové, která drží hladovku, se mezitím zhoršuje. Její matka se obává, že zemře.

„Zatímco politici vytvářejí koalice, dohoda o jádru evropské hodnoty, kterou je lidský život, byla zmařena. Porošenko, Putine, vraťte nám Naďu,“ napsala Věra Savčenková v pondělí na Facebooku.

Agentuře Interfax-Ukrajina pak řekla, že snahy o propuštění její sestry selhaly. „Takové mám informace,“ prohlásila s odvoláním na své zdroje. Ukrajinští politici se podle ní snaží současné situace využít k tomu, aby zvýšili svou oblibu, místo aby podnikali reálné kroky k záchraně důstojnice.

Ruské ministerstvo spravedlnosti před pár dny uvedlo, že chce na Ukrajinu předat čtyři vězně. Zda mezi nimi bude Savčenková, ale odmítá říct. „Sami Rusové nám řekli, že o jejím osudu rozhodne osobně Vladimir Putin. Takže ho má v rukou on,“ podotkl ukrajinský velvyslanec při Radě Evropy Dmytro Kuleba.

Pokud o osudu Nadi Savčenkové rozhoduje jediný muž, a to ruský prezident, tak víme, že se nic nedá předpovědět ani odhadnout. Savčenková ale nebyla převezena na místo výkonu trestu, což by naznačovalo, že se o její výměně jedná.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT

Rodina vězněné pilotky má obavy, aby nakonec nebylo pozdě. „Prosím všechny lidi: pomozte osvobodit Naďu. Jinak to může skončit její smrtí. Moc všechny prosím, pomozte!“ žádá matka Nadi Savčenkové Marija.

Pokud se její dcery nedotkne ohlášená výměna, nemusí prý hladovku přežít. „Má už jen čtyřicet kilo. V médiích sice píšou 65, ale jak může mít 65, když je takhle bledá a pohublá,“ říká Marija.

Matka odsouzené Nadi Savčenkové
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Savčenková dostala v březnu v Rusku trest 22 let vězení. Předloni se podle obžaloby na východní Ukrajině podílela na smrti několika ruských novinářů, přestože to řada faktů zpochybňuje. Jiné naopak dokazují, že Savčenková byla do Ruska nezákonně unesena.

Podle západních diplomatů jde o vykonstruovaný proces. „Je třeba tu ženu zachránit,“ říká třeba český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ukrajinka jakoukoli vinu popírá, ale proti rozsudku se odmítla odvolat, protože v tom prý nevidí žádný smysl.

Neziskové organizace v Kyjevě připomínají, že případ Savčenkové zdaleka není ojedinělý. Podobných napočítaly minimálně 25. Patří k nim i ukrajinský režisér Oleg Sencov, který si má za údajný terorismus a protesty proti anexi Krymu odsedět 20 let. Jeho jméno teď padá v případě možné vězeňské výměny nejčastěji.

Hovoří se rovněž o předání režisérova společníka Oleksandra Kolčenka, Gennadije Afanasjeva a Jurije Sološenka, který dostal šestiletý trest za to, že se během služební cesty v Rusku pokoušel získat komponenty k raketovému komplexu S-300. Východním směrem by měli naopak putovat dva ruští výsadkáři zajatí loni na východní Ukrajině.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko koncem března odsouhlasil sankce proti 84 ruským představitelům zapojeným do odsouzení Savčenkové a Sencova. Na seznamu figuruje třeba šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin, šéf tajné služby FSB Alexandr Bortnikov, prokurátorka z Krymu Natalja Poklonská či šéf separatistů z východoukrajinského Luhanska Igor Plotnickij. Restrikce spočívají v zákazu vstupu na Ukrajinu, případného zablokování majetku či zákazu vývozu kapitálu.