Evropská komise věří, že ústavní krize v Polsku půjde vyřešit dialogem

Evropská komise asi nebude muset podnikat další kroky proti Varšavě kvůli obavám o demokracii. Prohlásil to v Polsku první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Podle něj se zdá, že tamní krizi kolem ústavního soudu lze vyřešit dialogem. Zároveň vyzval polskou vládu, aby respektovala rozhodnutí ústavního soudu.

„Nabyl jsem dojmu, že existuje prostor pro dialog a prostor pro nalezení řešení bez toho, že by Evropská komise musela podniknout nějaké další kroky,“ uvedl Timmermans na tiskové konferenci uspořádané po jednáních o ústavní krizi s nejvyššími polskými představiteli.

Zároveň podotkl, že ve středu předloží kolegům v Evropské komisi zprávu, která bude první návštěvu v Polsku hodnotit jako povzbuzující. Upozornil ale, že vláda Beaty Szydlové musí být připravená k ústupkům. „Začátkem dialogu je respektování ústavního pořádku a rozhodnutí ústavního soudu, která musejí být publikována a naplněna. To je výchozí bod,“ uvedl první místopředseda EK.

Narážel tak na spor kolem nálezu polského ústavního soudu, který označil nová pravidla regulující jeho činnost za neústavní. Premiérka se nechala slyšet, že toto usnesení nebude považovat za legitimní a nezveřejní jej v úředním věstníku.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) po říjnovém výrazném vítězství v parlamentních volbách udělala několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patří k nim novela zákona o ústavním soudu, která podle kritiků ochromila nejvyšší justiční orgán v zemi. To vedlo Brusel k zahájení procedury, která by mohla skončit i ztrátou hlasu Polska v EK.