Kurdské vesničany straší chemické útoky, IS jich už stovky zranil

Iráčtí Kurdové žádají o mezinárodní pomoc v boji proti chemickým zbraním takzvaného Islámského státu (IS). Jeho bojovníci už proti Kurdům zaútočili více než padesáti granáty naplněnými chlórem a dalšími jedy. Oběti jsou hlavně ve frontových vesnicích, kde lidé propadají panice.

K dosud největšímu chemickému útoku došlo u irácké vesnice Taza. Několik lidí včetně malých dětí zemřelo, dalších 600 vesničanů utrpělo zranění.

„Islámský stát zaútočil minomety a raketami přímo sem. V hlavicích byly nějaké chemikálie. Já a dvanáct mých mužů jsme se otrávili a museli jsme do nemocnice. Teď, po půl roce, už jsme snad v pořádku,“ podotkl frontový velitel iráckých Kurdů Sobhej Baapín Sultán.

Podle Organizace pro zákaz chemických zbraní použili islamisti jedovaté plyny poprvé v srpnu 2015 u syrského Aleppa. Proti iráckým Kurdům zaútočili u iráckého města Irbíl a na frontě u města Machmúru. „Tady použili ty (chemické) zbraně šestkrát. A nejen proti našim pešmergům, ale i proti civilistům,“ konstatoval kurdský velitel obrany Machmúru Nadždžád Alí.

Události: IS útočí na Kurdy chemickými zbraněmi (zdroj: ČT24)

Smrtící arzenál nejspíš pochází z dobytých armádních skladů, než se ho Sýrie musela před dvěma roky zbavit, ale také ze Saddámovy továrny v irácké Muthanně, která padla islamistům do rukou v červnu 2014.

Inženýra Abú Málika, jenž se dal do jejich služeb, zabila americká raketa letos v lednu. Dalšího islamistického chemika Al-Afárího zajalo americké speciální komando před pár týdny. „Ty zbraně nejsou zatím příliš účinné. Většinou jen popálí kůži a zraní naše pešmergy,“ poznamenal Nadždžád Alí.

Chemické granáty islamistů zatím obsahovaly chlór a nepříliš koncentrovaný hořčičný plyn (yperit). Jejich smrtící efekt je poměrně malý. O to horší je ale psychologický dopad - v Taze a dalších vesnicích na frontě se bojí při dopadu každého granátu, že se místo exploze objeví oblak plynu. Pešmergové totiž nemají na tento typ války výcvik ani vybavení.

Navzdory obavám z využívání a vývoje chemických zbraní islamisty se ale podle expertů zdá, že IS by dosud neměl být schopen chemického útoku ve větším rozsahu. „Zbraně, o kterých se bavíme, jsou v principu na bázi chlóru a síry a na současný vývoj jde o 'slabé zbraně',“ uvedl bývalý důstojník americké armády Dan Kaszeta.