Srí Lanka zadržela dvojici Čechů, pašovali vzácné housenky

Dva Čechy a jednoho místního obyvatele zadržela srílanská policie v hlavním městě Kolombo. ČT to potvrdilo české ministerstvo zahraničí (MZV). Podle tamního zpravodajského webu Daily Mirror u nich kriminalisti našli pět zakuklených housenek a několik vzácných rostlin.

„Ministerstvo zahraničních věcí řeší v tuto chvíli jeden konzulární případ na Srí Lance. Jedná se o případ zadržení dvou českých občanů. Oficiální důvod zadržení nám v tuto chvíli srílanská strana nesdělila. Na místo se vydal honorární konzul, který je přímo na Srí Lance. Zároveň tento případ řeší i náš zastupitelský úřad v Dillí,“ sdělila ČT mluvčí MZV Irena Valentová.

Podle české diplomacie byl zadržen český manželský pár. Ženu už místní úřady propustily na kauci. Muže čeká soud v pondělí ráno.

Podle Daily Mirror byli Češi zatčeni na předměstí Kolomba, kam přijeli autem z města Matara. Policie našla ve vozidle pět zakuklených housenek, několik vzácných rostlin, ale i chemikálie. 

Srílanský portál AniNews poznamenal, že osobě, která poruší místní zákony na ochranu flóry a fauny, hrozí finanční pokuta, ale také až šest měsíců vězení, nebo oba tresty současně.

Vydáno pod