Arizonu získali Trump a Clintonová, Utah se přiklonil k jejich rivalům

Americké primárky v Arizoně potvrdily ambice Donalda Trumpa a Hillary Clintonové v boji o stranickou nominaci. Trump získal mezi republikány v Arizoně všechny delegáty, Clintonová má mezi demokraty brát většinu čtyřiceti delegátů. V Utahu ale opanoval boj republikánů guvernér Ted Cruz, demokratické prvenství zde získal Bernie Sanders. Clintonovou dokázal porazit i v Idahu.

Nynější primárky a volební shromáždění poznamenaly úterní teroristické útoky v Bruselu, které si vyžádaly nejméně tři desítky obětí. „Toto není jen výběr prezidenta, ale i výběr vrchního velitele ozbrojených sil,“ prohlásila exministryně zahraničí Clintonová. „Je čas, aby Amerika vedla, ne se krčila,“ dodala.

Hillary Clintonová při kampani v Arizoně
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Mezi republikány v Arizoně zvítězil Trump, který si tam nejspíš přízeň voličů získal svým tvrdým protiimigrantským postojem. Tato pozice je mezi obyvateli státu, který leží na jihozápadě USA, velmi populární. Trump do Arizony zamířil v rámci kampaně celkem třikrát a měl podporu tamní bývalé guvernérky Jan Brewerové.

Realitní magnát porazil v Arizoně další republikánské kandidáty Teda Cruze, který stát na americko-mexické hranici navštívil na poslední chvíli ještě o víkendu. Další z republikánů John Kasich v Arizoně svou kampaň nevedl.

Pokud jde o součty v táboře demokratů v Arizoně, podle předběžných výsledků získá Hillary Clintonová nejméně 40 delegátů. Její rival Bernie Sanders jich pak bude mít nejméně 15. V Utahu by měl Sanders obdržet nejméně 18 delegátů, zatímco Clintonová jich bude mít nejméně sedm.

Primárky a volební shromáždění demokratů a republikánů se v noci konala v Arizoně a Utahu, republikánů též v Americké Samoi a demokratů v Idahu. 

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org