Su Ťij míří do nové barmské vlády

Nastupující barmský prezident navrhl vůdkyni doposud opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD) Do Aun Schan Su Ťij, která stranu přivedla k vítězství ve volbách, do vznikající barmské vlády, oznámil předseda barmského parlamentu. Zatím není zřejmé, jaký resort by nositelka Nobelovy ceny míru konkrétně mohla mít na starosti.

Su Ťij přivedla NLD loni v listopadu k výraznému vítězství v parlamentních volbách. NLD získala osmdesát procent hlasů, což jí přineslo většinu v obou komorách barmského parlamentu.

Kandidaturu na prezidenta Su Ťij znemožnila ústava ještě z dob vojenské diktatury. Ta neumožňuje ucházet se o nejvyšší úřad osobám, jejichž rodinní příslušníci nemají barmské občanství. Oba synové Su Ťij jsou britskými občany, stejně jako byl její zesnulý manžel. Prezidentem Barmy byl ovšem zvolen její blízký spolupracovník Tchin Ťjo.

Podle seznamu navržených ministrů se jméno Su Ťij vyskytuje u čtyř ministerstev: ministerstva zahraničních věcí, elektrické energie a energetiky, školství a ministerstva pro prezidentskou kancelář.

Očekává se, že se Su Ťij stane ministryní zahraničí, ale to ještě zdaleka není jisté, protože pokud by tento post přijala, musela by se vzdát svého místa v parlamentu a ukončit stranické aktivity. „Pochybuji, že by Su Ťij převzala post ministryně zahraničí,“ řekl politolog Tu Ťjo Hlain. „Navíc práce ministra zahraničí s sebou nese spoustu cestování po světě. Musela by podnikat spoustu cest do zahraničí a neměla by čas kontrolovat vládu,“ dodal. Su Ťij se už nechala slyšet, že bude „nad prezidentem“ a že zemi bude vládnout nepřímo.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zvolený prezident Tchin Ťjo se úřadu oficiálně ujme 1. dubna. Stejný den převezme moc od dosavadní hlavy státu Thein Seina také příští barmská vláda. Nový barmský parlament v pondělí drtivou většinou odhlasoval snížení počtu ministerstev z původních 36 na 21.

Armáda si v Barmě nadále udržuje silný vliv na politické dění; ústava jí zaručuje čtvrtinu parlamentních křesel, což jí umožňuje vetovat ústavní dodatky, a omezovat tak rozsah demokratických reforem. Vrchní velitel armády také jmenuje ministra vnitra, obrany a bezpečnosti hranic.

  • Barmský parlament je dvoukomorový, v dolní komoře zasedá 440 poslanců, v horní 224. Z celkového počtu 664 poslanců jich je po volbách v roce 2015 390 z Národní ligy pro demokracii. Armádě náleží 166 míst. Zbylých sto míst si mezi sebe rozdělily menší politické subjekty.