Kotlebův poslanec nakráčel do parlamentu s pistolí

Slovenský poslanec Peter Krupa přišel na ustavující schůzi parlamentu se zbraní. Člen krajně pravicové strany Mariána Kotleby sice pistoli dobrovolně odevzdal při bezpečnostní prohlídce, mezi kolegy ale svým jednání způsobil nevoli. Na dotazy novinářů, zda považuje nošení zbraně do parlamentu za opodstatněné, odmítl odpovědět. Není to první problém Kotlebovy strany. Mandátu už se vzdal její člen, který je obžalovaný z napadení cizince.

Ochranka ve vestibulu parlamentu vypsala Krupovi potvrzení o převzetí jeho pistole. Hned po skončení zasedání si ji poslanec přišel vyzvednout. Na místě na něj ale už čekali novináři, kteří se snažili zjistit, proč poslanec s sebou zbraň nosí. Ani po opakovaném položení dotazu se odpovědi nedočkali.

O pistoli hovořil pouze Kotleba, který nejdřív v žertu novinářům řekl, že Krupa přišel s kuší. Později ale s o něco vážnějším výrazem řekl, že v počínání svého poslance problém nevidí. „Je držitelem zbrojního průkazu, podle znění zákona. Nevidím v tom absolutně žádný problém,“ řekl Denníku N Kotleba. Dodal, že jeho strana programově usiluje o rozšíření práv nosit a držet zbraně pro „ochranu osob a majetku“.

Slovenští poslanci však mají jiné obavy. Od následující schůze už zákonodárci nebudou muset procházet bezpečnostní kontrolou a zbraň by si tak Krupa mohl vzít až do jednacího sálu.

„Nevidím důvod, proč by měli poslanci nosit do parlamentu zbraně. Nevzbuzuje to moc velkou důvěru,“ vyjádřila se pro server aktualne.sk Erika Jurinová (OĽaNO).

Kotleba už měnil poslance

Andrej Medvecký, kandidát strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko
Zdroj: Facebook / Andrej Medvecký

Kotlebova stana získala ve 150členné sněmovně 14 poslanců. Krátce po volbách se ale svého mandátu vzdal Andrej Medvecký, který čelí obžalobě z toho, že v roce 2014 zbil cizince tmavé pleti. Prvně stanul Medvecký před soudem 10. března a vinu popřel. Další stání je odloženo na květen.

Uvolněné místo připadlo Milanu Mazurkovi. Ten měl podle slovenských médií po loňské demonstraci proti migrantům v Bratislavě vulgárně pokřikoval na muslimskou rodinu, kterou chránili policisté a na kterou pak extremisté začali házet kameny.

Podle deníku SME.sk se Mazurek na sociálních sítích netají obdivem k Adolfu Hitlerovi. Někteří uživatelé Facebooku upozornili na Mazurkovy příspěvky zpochybňující holocaust. Jeho výroky bude přověřovat slovenská generální prokuratura.

Výsledky strany ĽSNS ve slovenských okresech
Zdroj: Statistický úřad SR