S obnovou karmelského lesa pomáhají v Izraeli i čeští lesníci

Události: Obnova karmelského lesa v Izraeli (zdroj: ČT24)

Už pošesté se do Izraele vypravila skupina lesnických dobrovolníků z Česka. Svým kolegům pomáhají odstranit škody po nejhorším lesním požáru tamních dějin, který v roce 2010 zpustošil 2500 hektarů.

Karmelský les je jeden z největších lesů v tropickém Izraeli a také místo nejhorší přírodní katastrofy jeho soudobých dějin. Před pěti lety ho kvůli nedbalosti a extrémnímu suchu zachvátil požár, který stál život 44 lidí. Celkem 17 tisíc obyvatel muselo před plameny uprchnout ze svých domovů.

Podfinancovaní izraelští hasiči museli brzy volat o mezinárodní pomoc. Ta po uhašení plamenů neskončila. Třeba česká výprava letos čistila podrost, který by mohl v budoucnu rychle šířit další oheň. „Odvádějí tu naprosto profesionální práci. Líbí se nám, máme je rádi,“ chválí práci svých českých kolegů Jaakov Cohen, vedoucí lesníků v karmelském lese.

Požár karmelského lesa v roce 2010
Zdroj: ČT24

„Sehnal jsem partu kamarádu-lesáků, po domluvě s KKL jsme přijeli a začali jsme pracovat,“ říká vedoucí výpravy českých lesníků Karel Káňa. „Letenky jsme si platili sami, máme dovolenou z práce. Jinak nás financuje fond Nehemia a máme nějaké sponzory,“ dodává členka výpravy Jana Průdková.

Lesy jsou v Izraeli přísně střeženým bohatstvím. Staletí turecké nadvlády skoro úplně odlesnily celý povrch. Židovský národní fond v zemi od roku 1901 vysadil neskutečných 250 milionů stromů.

Drtivá většina hájů a hvozdů v Izraeli jsou vysazené lidskou rukou. Proto všichni vnímali karmelské plameny jako národní tragédii a také proto jsou vděční za jakoukoliv podporu. Obnova lesa však bude i s českou pomocí trvat nejméně 30 let.