Severní Korea končí v obchodování se Soulem a zničí jeho majetek

KLDR zastavila veškerou obchodní a hospodářskou spolupráci s Jižní Koreou. Pchjongjang oznámil, že anuluje všechny smlouvy a zlikviduje veškerý jihokorejský majetek na svém území. Japonská vláda mezitím protestovala proti raketovému testu, který provedla Severní Korea na východě země. Pchjongjang odpálil dvě balistické rakety krátkého doletu, které dopadly asi 500 kilometrů od pobřeží.

Severokorejská agentura KCNA oznámila, že KLDR zastavuje veškerou hospodářskou spolupráci s Jižní Koreou. Pchjongjang zároveň oznámil, že „zlikviduje“ veškerý jihokorejský majetek na svém území. Patrně má na mysli průmyslovou zónu Kesong na jihu země, jejíž činnost Soul v únoru v rámci sankcí proti KLDR zastavil.

„Jihokorejské firmy a vláda tam nainvestovaly obrovské finanční prostředky. Jedná se o více než 600 milionů dolarů. Vystavěly celou zónu – infrastrukturu, tovární budovy, strojní zařízení. To vše tam zůstalo a Severní Korea tyto investice zabavila, pravděpodobně nenávratně,“ říká koreanista Jaromír Chlada s tím, že KLDR by Kesong chtěla využít.

Problém je v tom, že voda i elektřina byly napojeny z jihu a Soul dodávky přerušil. „Severní Korea nemá dostatečné zdroje stabilní elektrické energie, která by zajistila pokračování výroby v továrnách.“

Severní Korea zároveň uvedla, že ruší turistické výpravy Jihokorejců do Diamantových hor na severu poloostrova. Ty byly pro chudou KLDR v minulosti vítaným zdrojem příjmů, zastaveny však byly už v roce 2008.

Koreanista: Jde především o zónu Kesong (zdroj: ČT24)

Japonsko ve střehu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu oznámil, že jeho země pokročila ve zmenšování jaderných hlavic a nyní už je může umístit na balistické rakety. Jestli je to pravda, není možné ověřit. Přesto raketový test vyvolal obavu Japonců. Tokio podalo oficiální protest prostřednictvím severokorejského velvyslanectví v Pekingu.

„Organizace spojených národů jasně rozhodla, že Severní Korea nesmí provádět žádné testy balistických střel. Jedná se o jasné porušení rezoluce OSN,“ uvedl tajemník japonské vlády Jošihide Suga. „Nemohu vyloučit další provokativní kroky ze strany Severní Koreje, takže zůstáváme v pohotovosti,“ dodal japonský ministr obrany Gen Nakatani.

Testy balistických raket mají být reakcí na nedávnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která potrestala Pchjongjang novými sankcemi za jeho lednový jaderný test. Další zvýšení napětí lze na Korejském poloostrově očekávat v souvislosti s jihokorejsko-americkými manévry, které začaly tento týden. Pchjongjang je považuje za nácvik invaze.