Debata demokratů před Floridou: Clintonovou naštval dotaz na e-maily

Favoritka demokratů na prezidentský úřad Hillary Clintonová ve středu v Miami odmítla odpovědět na otázku, zda z boje odstoupí, bude-li obviněna v kauze nesprávného užívání služební elektronické pošty. Clintonová se v debatě před důležitými primárkami na Floridě a v dalších státech utkala se svým rivalem Berniem Sandersem. Tématům dominovala otázka imigrace.

„Proboha, nic takového se nestane, na takovou otázku ani nebudu odpovídat,“ řekla bývalá ministryně zahraničí na otázku, zda by v případě obvinění prezidentskou kandidaturu vzdala. Americká FBI zjišťuje, zda Clintonová v ministerské funkci nemohla ohrozit citlivé informace, když k rozesílání služební pošty využívala soukromý poštovní server.

Sanders, senátor státu Vermont, nevyužil příležitost k útoku na svou soupeřku a prohlásil, že „záležitost se náležitě vyšetří“. Dodal, že by se raději chtěl věnovat problémům nerovnoměrného rozdělení bohatství a rozdílům v odměňování.

Namísto deportace občanství

Zásadním tématem americké předvolební kampaně je otázka imigrace. Oba demokratičtí kandidáti se shodli, že nechtějí ze země deportovat imigranty bez dokladů, kteří nespáchali žádný zločin. Takovým lidem chtějí naopak pomoci k získání občanství.

Bernie Sanders a Hillary Clintonová
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Nejdramatičtějším momentem debaty byla podle amerických médií otázka z obecenstva, kterou položila imigrantka z Guatemaly. Její manžel byl ze Spojených států vyhoštěn a ona zůstala v zemi sama s pěti dětmi, které svého otce neviděly už tři roky. Ptala se proto, jakým způsobem hodlají demokratičtí kandidáti ve věci imigrace postupovat.

„Podstata toho, co se snažíme dělat, je rodiny sjednocovat, ne je rozdělovat,“ odpověděl Sanders. „Udělám vše, čeho budu schopná, aby další rodiny nemusely čelit tomu, čemu čelíte vy,“ odvětila Clintonová.

Sanders: Trump se uchyluje k rasismu

Téma imigrace Bernie Sanders využil také k ostrému vymezení se vůči Donaldu Trumpovi, který volá po vyhoštění všech zhruba 11 milionů imigrantů bez dokumentů a stavbě zdi u mexické hranice. Republikánský favorit voleb se podle Sanderse uchyluje k rasismu, xenofobii a předsudkům.

„Jeho představa, že během jednoho dne či dokonce přes noc pozatýkáme 11 milionů lidí a vezmeme je pryč z této země, je vulgární a absurdní,“ argumentoval Sanders. „Jeho rétorika, demagogie, kšeftování s předsudky a podezíravostí nemají v našem politickém systému místo,“ dodala Clintonová.

Bernie Sanders
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Clintonová je v demokratickém nominačním souboji favoritkou, dosud na svou stranu získala 762 delegátů, zatímco Sanders 549. Deset delegátů z úterních primárek stále ještě nebylo rozděleno. Se započtením superdelegátů, kteří nejsou rozhodnutím primárních voleb vázáni, má Clintonová 1223 delegátů, Sanders 574. K získání nominace jich je zapotřebí 2383.

„Je to maraton, který lze absolvovat jen takovou kampaní, kterou jsem zvolila,“ řekla na besedě Clintonová. Sanders, povzbuzen úterním vítězstvím ve státě Michigan, je přesvědčen, že na svou stranu začne získávat stále víc superdelegátů. „I nadále si povedeme mimořádně dobře,“ odhadl.

Příští primárky se budou konat v úterý ve státech Missouri, Illinois, Ohio a Severní Karolína a především v důležité Floridě. Ve hře bude celkem 691 demokratických delegátů.