Američané zadrželi šéfa vývoje chemických zbraní pro IS

Americké speciální jednotky zadržely minulý měsíc v Iráku šéfa jednotky Islámského státu (IS), která měla na starosti výrobu chemických zbraní. Agentuře AP to potvrdily dva irácké zpravodajské zdroje. Jde o první z úspěchů nové strategie amerického tažení proti bojovníkům IS.

Operace se uskutečnila na severu země poblíž města Tal Afar. Zadrženým je podle Iráčanů Sulajmán Daúd Afarí, který se už za dob vlády Saddáma Husajna specializoval na chemické a biologické zbraně.

O zadržení vysoce postaveného představitele islamistů informovali američtí představitelé už minulý týden, nijak ho ale neidentifikovali a uvedli jen, že ho vyslýchají. Asi padesátiletý Afarí nyní v Islámském státu velel nedávno vzniklé skupině, která měla na starosti výzkum a vývoj chemických zbraní.

Americké letectvo provedlo v posledních dnech několik útoků na budovy v okolí severoiráckého Mosulu, které údajně slouží IS jako zařízení pro vývoj chemických zbraní. Podle zpravodajské stanice CNN zatím není jasné, zda byly nálety úspěšné. Informace, podle kterých nařízení našli, poskytl USA údajně zajatý člen IS. Zda se jednalo právě o Afarího, ale není jasné.

Podle zdroje z iráckých tajných služeb citovaného agenturou AP se americké nálety soustřeďují na objekty pro možný vývoj chemických zbraní už dva měsíce.

Během středy islamisté údajně vypálili rakety naplněné „jedovatou látkou“ na severoiráckou vesnici Taza, ležící asi 20 kilometrů jižně od Kirkúku. Látka v obci osídlené převážně šíitskými Turkmeny způsobila údajně lehká zranění 40 lidem. Šlo především o podráždění kůže či sliznice v krku. Nikdo ze zraněných nezemřel. Jakou látku rakety obsahovaly, není jasné.

Testy prokázaly použití yperitu v Iráku

Islamisté loni použili yperit proti kurdským silám v Iráku. Prokázaly to před měsícem laboratorní testy. Plyn prý byl v minometných střelách. Šlo o první potvrzený případ použití chemických zbraní od pádu režimu Saddáma Husajna. Většina chemických zbraní v Iráku byla zničena už za Husajnovy éry. 

Odborníci se domnívají, že radikálové se buď zmocnili nepřiznaných chemických úložišť, nebo si tyto ničivé zbraně dokáží vyrobit sami.

Navzdory obavám z využívání a vývoje chemických zbraní islamisty se podle expertů zdá, že IS by dosud neměl být schopen chemického útoku ve větším rozsahu. „Zbraně, o kterých se bavíme, jsou v principu na bázi chlóru a síry a na současný vývoj jde o 'slabé zbraně',“ uvedl bývalý důstojník americké armády Dan Kaszeta.

Yperit
Zdroj: Reuters/U.S. Army Chemical Materials Activity

Spojené státy jsou zapojené do bojů proti IS v Iráku i v Sýrii, ale zatím k tomu využívaly hlavně letectvo. Před několika týdny do Iráku dorazilo asi 200 členů speciální skupiny, kteří jsou určeni ke speciálním operacím v terénu.

Komando při získávání informací spolupracuje s iráckými vojáky a kurdskými bojovníky. Dočasné vězení pro zatčené je ve středisku iráckého Kurdistánu v Irbílu. Zatčení mají být podle plánu postupně předáváni iráckým a kurdským úřadům.