Je to neřízená střela. Experti republikánů se šikují proti Trumpovi

Šedesátka republikánských expertů v oblasti zahraniční politiky podepsala petici proti kandidatuře Donalda Trumpa na úřad prezidenta a varovala před jeho programem. Text dopisu se během čtvrtka objevil na internetu. Signatáři uvádějí, že Trumpovy představy a návrhy mohou ohrozit národní bezpečnost USA. Neúspěšný prezidentský kandidát Mitt Romney označil Trumpa za podvodníka a pokrytce.

„Trumpova prohlášení nás vedou k závěru, že jako prezident by využil svou autoritu způsobem, který by zemi učinil méně bezpečnou a omezil by náš vliv ve světě,“ citují agentury z dopisu. „Jeho představy o tom, jak využívat prezidentskou moc proti odpůrcům, jsou jasným ohrožením občanských svobod ve Spojených státech.“

Mezi signatáři dopisu jsou například bývalý šéf Světové banky a náměstek ministra zahraničí USA Robert Zoellick, někdejší americký ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff nebo čelný úředník Pentagonu v éře George Bushe mladšího Dov Zakheim. Chybí ale podpisy takových republikánských osobností, jako je někdejší prezidentská poradkyně Condoleeza Riceová nebo bývalý ministr zahraničí Colin Powell. Podle AP není jasné, zda byli o podpis požádáni.

„Vliv jedné petice není možné přeceňovat, je to jen text, zároveň ale není možné podceňovat kontext, v němž jej signatáři připravili. Navíc jde o lidi, kteří mají se zahraniční a bezpečnostní politikou zkušenosti,“ okomentoval petici zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Petice přichází v době, kdy se po Trumpově vítězném superúterý probouzejí různé skupiny uvnitř i vně republikánské strany, které jej hodlají podrobit nebývalému tlaku, ať už za pomoci televizních spotů, nebo debat a snažit se zabránit tomu, aby si v červenci přišel až pro nominaci.
Martin Řezníček

Romney: Trumpovy sliby jsou bezcenné

Trumpa tvrdě kritizoval i Romney. Podle něj případná Trumpova nominace nahraje demokratce Hillary Clintonové, která nakonec zvítězí.

Miliardář považuje americkou veřejnost za naivní, upozornil Američany neúspěšný kandidát na šéfa Bílého domu. „Jeho sliby jsou stejně bezcenné jako diplom z Trumpovy univerzity,“ prohlásí Romney s odkazem na Trumpovu někdejší virtuální podnikatelskou školu Trump University, kvůli které realitní magnát čelí nařčením z podvodu.

„Jeho domácí politika povede k recesi. Jeho zahraniční politika učiní z Ameriky a světa méně bezpečné místo. Nemá ani temperament a ani úsudek, aby mohl být prezidentem. Jeho osobní kvality budou znamenat, že Amerika přestane být zářivým městem na kopci,“ citoval deník Politico z projevu.

„Pokud učiníme správnou volbu, budoucnost Ameriky bude ještě lepší než minulost a lepší než přítomnost,“ řekl Romney na Utažské univerzitě. „Pokud ale budeme vybírat lehkomyslně, světlá budoucnost, o které jsem hovořil, se nestane,“ dodal. „Dovolte mi to říci velmi jednoduše. Pokud si my republikáni vybereme jako svého kandidáta Donalda Trumpa, naděje na bezpečnou a prosperující budoucnost se výrazně sníží,“ varoval.

Podle stanice CNN hodlá Romeny zabránit Trumpově nominaci na republikánském volebním sjezdu, kdy chce získat spolustraníky pro podporu některého z protikandidátů. Taková varianta ale může nastat jen ve chvíli, pokud by realitní magnát nezískal nadpoloviční počet republikánských delegátů během voleb v jednotlivých státech.

Trump naopak Romneymu vytknul, že se před čtyřmi lety nechal porazit Obamou. „Žadonil, abych ho podpořil. Mohl jsem mu říct, aby si klekl a on by to udělal,“ konstatoval Trump s tím, že tehdy to byl souboj, který měl Romney vyhrát, ale místo toho „zmizel“. „Nejsem Obamův stoupenec, podporoval jsem Romneyho a podívejte se, jak je teď loajální,“ podotkl miliardář.

Romneyho ale podpořil i další bývalý republikánský kandidát John McCain. S prohlášením vystoupil rovněž republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. „Pokud se bude dít něco, co bude mrzačit konzervatismus, pokud uslyším komentáře, které budou mást lidi v tom, kdo jako republikáni jsme, vystoupím proti tomu,“ řekl Ryan novinářům.

Obavy a zmatek vyvolává Trumpova nominační kandidatura i mezi politiky a novináři ve světě. „Jeho kandidatura otevřela dveře šílenství: nemyslitelné se může stát skutečností a špatný vtip se stává realitou,“ napsal německý list Handelsblatt. „Co dříve vypadalo směšně, musí dnes být předmětem vážné diskuse,“ dodal deník.

Podle komentáře rakouského deníku Salzburger Nachrichten by ale bylo hrubou chybou považovat Trumpa za politického klauna. „Jeho zvolení prezidentem by velmi ohrozilo USA i celý svět. Nacionalistická a šovinistická politika neučiní Ameriku velikou, nýbrž špinavou, a vyvolá riziko destabilizace mezinárodního pořádku,“ soudí rakouský list.

Silná slova volí také komentář listu Financial Times, který Trumpovo případné vítězství přirovnal ke „globální pohromě“. Je to „hlasatel paranoidních představ, xenofob a ignorant bez zkušeností s politikou“. Může být přirovnán k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, ovšem bez jeho šarmu a obchodnické intuice. „Trump je hrubě nekompetentní pro nejdůležitější světový politický úřad,“ shrnul hodnocení The Financial Times.

  • Miliardář Trump v nominačním superúterý triumfálně potvrdil svou převahu, když vyhrál v sedmi z jedenácti států. Podobně u demokratů potvrdila roli favoritky bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která podporuje zdravotní reformu Obamacare.