Pchjongjang provokuje. Cvičně vypálil šest střel do Japonského moře

Severní Korea vypálila do moře šest střel krátkého doletu, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Jeho vyšetřovatelé se snaží zjistit, o jaký druh projektilů šlo. Došlo k tomu krátce poté, co ve středu Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila novou rezoluci proti Severní Koreji za její lednový jaderný test. Země tak bude čelit výraznému zpřísnění mezinárodních sankcí.

„Severokorejská armáda odpálila několik projektilů krátkého doletu do Japonského moře kolem 2. hodiny ranní z oblasti Wonsan. Proto naše armáda, která je v plné pohotovosti, sleduje a zkoumá dění v oblasti,“ popsal mluvčí jihokorejského štábu.

Soul se nyní snaží určit, zda projektily vypálené v 10:00 místního času (2:00 SEČ) byly rakety nebo dělostřelecké granáty. Při loňském podobném testu se jednalo o tři rakety o dosahu asi 190 kilometrů, které vypustili z odpalovacího zařízení na východním pobřeží KLDR a které skončily v mezinárodních vodách Japonského moře.

obrázek
Zdroj: ČT24

Raketovými testy Pchjongjang porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Navzdory tomu Severní Korea loni uskutečnila řadu testů střel krátkého doletu a vyzkoušela i rakety středního doletu Rodong, které mohou být teoreticky vybaveny jadernými hlavicemi, a s doletem až 1300 kilometrů mohou zasáhnout Tokio a klíčové americké základny v Japonsku.

Po letošním lednovém jaderném testu a únorové zkoušce rakety dlouhého doletu severokorejské armády došla trpělivost i Číně, která je tradičním spojencem KLDR. Peking v OSN podpořil nové sankce, které jsou nejpřísnější za posledních dvacet let. Nově bude muset být například prověřen veškerý náklad, který bude směřovat do KLDR, případně ji bude opouštět. Zakázán byl i veškerý prodej lehkých zbraní určených Pchjongjangu.