Úcta vs. patriotismus. Zéland hlasuje o své budoucí vlajce

Horizont: Referendum o nové vlajce Nového Zélandu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Nového Zélandu začali hlasovat, zda si ponechají stávající vlajku, nebo přijmou nový návrh vzešlý z loňského referenda. Hlasování se koná na popud vlády, která považuje současný státní symbol za relikt koloniální éry. Průzkumy ale naznačují, že shodu s lidmi kabinet spíše nenajde – čas k promyšlení mají Novozélanďané do 24. března, kdy hlasování skončí.

Vyhrát by měla bez problémů dosavadní podoba státní vlajky. Nedávný průzkum totiž ukázal, že 63 procent obyvatel je pro zachování stávající vlajky. Výsledek referenda přitom bude pro vládu závazný.

Současná vlajka má v horním rohu vyobrazenou vlajku Spojeného království, zvanou Union Jack, která se v minulosti používala ve všech zemích bývalé britské říše. Na nově navržené novozélandské vlajce figuruje domorodá stromová kapradina Cyathea dealbata. Na svých vlajkách ji mají již novozélandské sportovní týmy. Převažujícími barvami na vlajce jsou černá a modrá.

Nový návrh státní vlajky: 

Stříbrná kapradina (autor návrhu: Kyle Lockwood)
Zdroj: www.govt.nz

Stoupenci nynější vlajky především zdůrazňují, že novozélandští vojáci po generace bojovali a umírali pod jejími barvami a že musí být na jejich počest zachována. Podle premiéra se naopak jedná o ojedinělou příležitost konečně modernizovat státní vlajku, poprvé od vyhlášení nezávislosti země na Británii v roce 1931.

Novozélandský premiér: Je načase odstranit z vlajky britský Union Jack

Novou vlajku chce premiér John Key, podle něhož je ta stávající příliš podobná australské a je načase odstranit z ní britskou vlajku zvanou Union Jack. Ta se nachází v levém horním rohu a doplňují ji čtyři hvězdy znázorňující souhvězdí Jižního kříže na modrém poli. Nový Zéland ji za svou přijal v roce 1902.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Když se podíváme na jiné státy, které měly v levém rohu u vlajky britskou vlajku, čili symbol toho, že byly součástí koloniální říše, tak Kanada po sto letech změnila vlajku, Jihoafrická republika v 90. letech minulého století, což je také sto let. Takže věřím, že i po 113 letech je to citlivá záležitost,“ konstatoval vexilolog Aleš Brožek. O změně vlajky se začíná hovořit už i v Austrálii.