Norský Barnevernet už kritizuje i část tamních expertů

Norský Barnevernet už kritizuje i část tamních expertů (zdroj: ČT24)

Kontroverzní norský úřad Barnevernet kritizuje i část tamní odborné veřejnosti. Některým úředníkům instituce, která odebrala děti Evě Michalákové, prý chybí odbornost, znalecké posudky jsou málo propracované a soudci k nim nedostatečně kritičtí. Norská ministryně již slíbila nápravu, podle organizátora stížnosti jsou ale změny pomalé.

Dříve v Barnevernetu působili, nyní od něj dávají ruce pryč. Jedním z odborníků, kterým se postupy úřadu z poslední doby nelíbí, je i psycholog Einar Salvesen. „Vidím, že v některých případech všechny kontrolní mechanismy selhávají. Dokumenty Barnevernetu nejsou dostatečně propracované, nejsou vědecké, jsou spekulativní a neříkají skutečnou pravdu,“ tvrdí Salvesen.

V norském hlavním městě se kvůli odebírání dětí znovu demonstrovalo. Kritici však upozorňují, že je nutné odlišovat jednotlivé kauzy a celou činnost úřadu. Ti, kdo na problémy instituce upozorňují, souhlasí, že ve většině případů služba funguje a rodinám pomáhá.

Podobnou zkušenost má i Češka Blanka Østrem, která v Norsku žije. Přistěhovala se za přítelem i s malým synem, po pár letech se ale manželství začalo rozpadat. Napětí za dveřmi domova ale brzy rozpoznali pracovníci ve školce. Rodičům sdělili, že budou kontaktovat Barnevernet – a následně přišla výzva k setkání.

Blanka vypráví o svých - veskrze kladných - zkušenostech s Barnevernetem
Zdroj: ČT24

„Sepíšou s vámi plán, jaký je problém v rodině, jak by se to mělo řešit a jak vy si myslíte, že by se to mělo řešit,“ popisuje Blanka. Jejímu synovi bylo tehdy deset let a s lidmi z Barnevernetu se během rozvodu rodičů potkával pravidelně. Vzájemné rozhovory mu prý pomohly. „Ptali se na otázky o mojí rodině a abych se soustředil na jiné věci než na to, co se děje doma,“ popisuje Matěj.

S neprofesionálním přístupem ze strany úřadu na ochranu dětí se tato česko-norská rodina nesetkala. Nepopírá ale, že takovou zkušenost nemusí mít každý. Barnevernet tak zůstává pod palbou kritiky, a to hned z obou stran. Podle některých jedná moc razantně, podle druhých zase příliš pozdě.