Kurdové osvobodili švédskou teenagerku, kterou unesl v Sýrii Islámský stát

Iráčtí Kurdové osvobodili mladou Švédku, kterou unesli vloni na severu země radikálové z Islámského státu (IS). Oznámila to Kurdská regionální bezpečnostní rada. Dívka cestovala ze Švédska do Sýrie, pak překročila hranici do Iráku. Operace se zúčastnily kurdské speciální jednotky.

Kurdové zachránili šestnáctiletou dívku ze spárů IS minulou středu poblíž iráckého Mosulu. Pochází prý ze švédského města Boras. Člen teroristické skupiny ve Švédsku ji nalákal, aby přijela do Sýrie. Loni v srpnu ji pak v Aleppu unesl IS.

Kurdové tvrdí, že je rodina a švédské úřady požádaly o pomoc při pátrání a osvobození dívky. „V současné době se nachází na území Kurdistánu a dostává se jí náležité péče v souladu s mezinárodním právem,“ uvedla kurdská rada s tím, že Švédka už brzy zamíří domů.

Dívce bylo patnáct let a byla těhotná, když loni v květnu odjela do Sýrie spolu se svým přítelem, uvedla švédská média.

Irácká armáda se nyní připravuje na boj o dvoumilionový Mosul, který padl do rukou IS v létě 2014 bez boje, protože vojáci opustili své posty. Iráčtí Kurdové se podílejí na osvobozovacích operacích a jsou významnou složkou boje proti IS.