Bolivijci počtvrté Moralese nechtějí, další období zamítli v referendu

Bolivijci se v nedělním referendu patrně postavili proti návrhu změnit ústavu tak, aby levicovému prezidentovi Evu Moralesovi umožnila kandidovat počtvrté za sebou. Vyplývá to z průběžných výsledků po sečtení téměř tří čtvrtin hlasů.

Pokud předpoklad potvrdí i oficiální výsledky, bude to znamenat velkou ránu pro Moralesovo socialistické hnutí, které sice snížilo chudobu v zemi, ale čelí kritice kvůli korupčním skandálům.

Kdyby změna ústavy prošla, mohl by šestapadesátiletý Morales zůstat v úřadu v případě dalšího zvolení až do roku 2025. Nynější třetí funkční období mu končí v roce 2019. Proti takové možnosti se ale ve všelidovém hlasování postavilo podle dosavadních výsledků 56,5 procenta bolivijských občanů, zatímco 43,2 procenta bylo pro.

„Lidé řekli 'ne' k prodloužení mandátu. Pane prezidente, lidé jasně rozhodli. Uznejte výsledky a věnujte se práci do konce vašeho mandátu. Přestaňte organizovat volební kampaně. Věnujte se ekonomickým, právním, zdravotnickým a bezpečnostním problémům, kterým bolivijští muži a ženy dennodenně čelí,“ uvedl šéf opoziční národní jednotné strany Samuel Doria Medina.

Morales podle kritiků zneužívá svého vlivu

Bývalý pěstitel koky a aktivista za práva těchto pěstitelů se v lednu 2006 stal prvním domorodým prezidentem Bolívie. Tehdy získal 54 procent hlasů. V letech 2009 a 2014 byl ve funkci prezidenta opakovaně potvrzen, vždy se zhruba 60 procenty hlasů.

V poslední době se ale objevily tvrzení, že Morales zneužívá svého vlivu ve prospěch jedné čínské stavební firmy. Společnost CAMC, v níž významné postavení zaujímá třeba Moralesova bývalá přítelkyně,  nedávno získala od bolivijské vlády několik významných zakázek. Prezident jakákoliv obvinění odmítá a údajně nechal tyto zakázky prověřit.

„Bude to velmi těsný výsledek a je jasné, že navzdory špinavé válce, pomluvám, lžím, překroucením a dalším nepravostem od pravicových a konzervativních oponentů, polovina z bolivijské populace byla pro změnu ústavy,“ bránil Moralese bolivijský viceprezident Alvaro Garcia Linera.