Eagles of Death Metal „dohrají“ v pařížské Olympii loňský tragicky přerušený koncert

V pařížské Olympii večer vystoupí americká rocková kapela Eagles of Death Metal, na jejímž loňském listopadovém koncertě v klubu Bataclan zaútočili teroristé a pozabíjeli 90 lidí. Pozváni jsou všichni, kdo přežili osudný koncert, který chce kapela „dokončit“ právě v Olympii.

Do síně Bataclan loni 13. listopadu během koncertu Eagles of Death Metal vtrhli tři teroristé – 28letý Samy Amimour, 29letý Omar Ismail Mostefai a 23letý Fouad Mohamed Aggad – a zabili tu 90 lidí. Celkem si teroristické útoky v Paříži ten den vyžádaly 130 obětí, 350 lidí bylo zraněno.

Kolem Olympie platí během úterý přísná bezpečnostní opatření stejně jako v sobotu ve Stockholmu, kde skupina své evropské turné obnovila. Okolí koncertního sálu je od rána neprodyšně uzavřené, v jeho blízkosti nesmějí parkovat žádná auta. Návštěvníci mají přijít bez velkých tašek a batohů, s nimiž je do sálu nepustí. Projdou dvojí tělesnou prohlídkou a detektory kovů v pásmu kolem Olympie i při vstupu dovnitř. Vzhledem k malým vchodům mají přijít diváci včas, protože se budou vytvářet fronty.

Turné zahájila kapela ve Stockholmu

„Po všech těch týdnech jsme vás potřebovali, opravdu potřebovali,“ prohlásil o víkendu ve Stockholmu před tisícovkou diváků zpěvák skupiny Jesse Hughes, aniž by se však dopustil přímočařejší narážky na krveprolití v Paříži. Dříve v emotivním rozhovoru pro švédskou televizi označil mrtvé z Bataclanu za své přátele, kteří podle něj zemřeli „s velkou odvahou“. V klubu Bataclan prý v onen osudný večer neviděl, že by se někdo choval zbaběle. „Je mi stále těžko na srdci,“ dodal Hughes s tím, že jej od koncertu stále pronásledují noční můry.

Eagles of Death Metal na koncertě v Oslu
Zdroj: Berit Roald/Reuters

Eagles of Death Metal svou koncertní šňůru překřtili na počest obětí „Nos Amis Tour“. Ze švédské metropole se přesunuli do Osla a následně do Paříže. Smyslem akce bude podle Hughese dokončit tragicky přerušený koncert. Má to být „více než jen show“ a má „sahat daleko za zábavu“. V Olympii se  k němu na pódiu přidá frontman skupiny Queens of the Stone Age Josh Homme.

Mluvčí asociace Life for Paris sdružující 500 přeživších z Bataclanu řekl agentuře AFP, že někteří na koncert dorazí, protože je to pro ně důležitá součást procesu zotavení. Jiní ale účast odmítli, neboť se na to prý ještě necítí.

Skupina už se na pařížské scéně po atentátech znovu objevila, ale jen krátce. Zahrála dvě skladby v závěru prosincového koncertu irských U2. V rámci nynějšího turné má hrát nejen v Paříži, ale také v Nimes na jihu a v Lille na severu Francie.

Frontman Hughes: Kdyby byli všichni ozbrojeni, nemuselo k masakru v Bataclanu dojít

Kapela podle Hughese trvá na tom, že by měla být první skupinou, která zahraje v hale Bataclan, až bude znovu otevřena. Majitelé haly doufají, že se tak stane ještě letos, ale rekonstrukce zatím ani nezačala.

rozhovoru pro francouzskou televizní stanici iTele Hughes poznamenal, že kdyby všichni nosili zbraň, nemuselo k masakru v Bataclanu dojít. Sám Hughes je členem americké Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) a příznivcem Donalda Trumpa, který se uchází o republikánskou nominaci na křeslo prezidenta USA. „Dokud nebude mít zbraně nikdo, měl by je mít každý,“ zdůraznil Hughes a připustil, že s ním v tomto ohledu asi nebudou všichni souhlasit. On sám prý už v Americe bez zbraně nikam nejezdí. „Nejsem paranoidní. Nejsem kovboj – ale chci být připraven,“ prohlásil v jednom z předchozích rozhovorů.