Kofi Annan: Vlajka džihádu se zvedá v Africe, musíme dát lidem práci

Nedostatek respektu k lidským právům a skutečnost, že z hospodářského růstu nemají prospěch všechny skupiny, jsou příčinou nestability a násilností na Blízkém východě. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci to řekl bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Dále upozornil, že s násilným džihádem se potýká také Afrika.

Kofi Annan v Mnichově uvedl, že důležitým faktorem, který pomáhá extremistickým skupinám, je velký počet nezaměstnaných mladých mužů. „Žijí v zoufalství a nevidí pro sebe žádnou budoucnost. A není to jen specificky muslimský problém. Údaje Světové banky ukazují, že asi 40 procent všech lidí, kteří se připojili k extremistickým skupinám, to udělalo proto, že neměli práci,“ řekl bývalý nejvyšší představitel OSN.

Vyzval proto k rozsáhlému vytváření pracovních míst. „Není možné mít mír bez bezpečnosti a není možné mít bezpečnost bez inkluzivního rozvoje, bez vlády práva a bez respektu k lidským právům. Toto jsou tři pilíře úspěšných společností, o které bychom měli usilovat. Především kvůli tomu, že tyto tři pilíře jsou slabé v mnoha zemích Afriky a Blízkého východu, jsme v poslední době viděli tolik nestability a násilí,“ řekl Annan.

Od Mauritánie po Somálsko

Dále upozornil, že přestože se mezinárodní pozornost upírá především na teroristická uskupení na Blízkém východě, se stejným problémem se potýká i Afrika. „Nemůžeme ignorovat, že od Mauritánie na západě po Somálsko na východě se zvedá vlajka džihádu. Postiženo je přes deset subsaharských zemí a o život už přišly desítky tisíc lidí. Hnutí Boko Haram loni ve skutečnosti zabilo víc lidí než Islámský stát,“ připomněl Annan.

Naposledy ozbrojenci Boko Haram v sobotu zabili desítky lidí při útocích na dvě vesnice na severovýchodě Nigérie. Milice Boko Haram v Nigérii a sousedních státech pozabíjely od roku 2009 už více než 17 tisíc lidí. Téměř 2,5 milionu lidí muselo kvůli násilnostem opustit své domovy. Skupina Boko Haram se před časem přihlásila k Islámskému státu.

Konference v Mnichově se věnovala především válce v Sýrii. Mezinárodní skupina se dohodla, že se do týdne pokusí zajistit ukončení bojů. Podle některých politiků a komentátorů jsou však postoje jednotlivých stran tak rozdílné, že dohoda nebude účinná.