Francie a Rusko: V boji proti terorismu musíme spolupracovat

Svět se musí spojit v boji proti mezinárodnímu terorismu, který je nepřítelem pro celou civilizaci. Na Mnichovské bezpečnostní konferenci se na tom v sobotu shodli premiéři Ruska a Francie Dmitrij Medvěděv a Manuel Valls. Medvěděv zdůraznil, že boj proti hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii vyžaduje spolupráci ruských jednotek a mezinárodní koalice.

„Máme jednoho společného nepřítele, a to je terorismus. Musíme proti němu bojovat společně,“ řekl Valls. „Máme před sebou nový typ války s protivníkem, který neuznává státy, neuznává hranice. Musíme proti tomuto nepříteli nelítostně bojovat, dokud nebude zničen.“

„Stojí proti nám extremisté, kteří se snaží rozšiřovat svůj vliv. A bohužel byli úspěšní, protože jsme nedokázali odložit naše rozpory a postupovat jednotně,“ uvedl Medvěděv. Podle něj nelze k terorismu přistupovat jako k problému jednotlivých zemí, ale je třeba proti němu bojovat globálně.

Klíčové pro omezení teroristické hrozby jsou podle obou premiérů porážka hnutí IS a ukončení konfliktu v Sýrii. „Pokud ale chceme mír, musíme zastavit bombardování civilistů,“ řekl Valls a odsoudil útoky ruského letectva na syrské velkoměsto Aleppo.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond ovšem v Mnichově upozorňoval, že porážka IS neodstraní problém náboženského fundamentalismu. Podle něj musí Západ podporovat umírněné muslimské země v boji s extremisty, protože jen umírněný islám může fundamentalismus potlačit.  

Medvěděv: Do Sýrie odešlo bojovat na straně radikálů mnoho Rusů

Medvěděv uvedl, že pro porážku IS je nutné koordinovat činnost ruských sil a mezinárodní koalice. „Potřebujeme pravidelné kontakty mezi ruskými a americkými silami, a to na denní bázi. Musíme si vyměňovat informace, naše jednotky musí být ve stálém kontaktu,“ řekl.

Medvěděv zároveň odmítl obvinění, že ruské síly v Sýrii bombardují civilisty: „Nejsou žádné důkazy, že bychom bombardovali civilisty (v Sýrii). Nikdo nám je nepředložil.“ Zdůraznil také, že v mírovém procesu je nutné jednat se všemi představiteli v Sýrii kromě teroristů.

Nemůžeme rozlišovat mezi těmi, kdo jsou s námi a kdo jsou proti nám. K jednomu stolu musíme dostat všechny, nejednáme jenom s teroristy.
Dmitrij Medvěděv
ruský premiér

Medvěděv také podotkl, že ukončení konfliktu v Sýrii je v zájmu Moskvy. Podle něj odešlo do Sýrie bojovat na straně radikálů mnoho ruských občanů, kteří by se mohli vrátit do vlasti a představovat bezpečnostní hrozbu. Jenže kritici tvrdí, že se současná snaha o příměří v Sýrii podobá loňské dohodě z Minsku. Rusko prý opět mluví o dohodě, ale ve stejnou chvíli vojensky sleduje své cíle.

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho teroristické útoky ve světě z posledního roku jen posílily odhodlání mezinárodního společenství porazit IS. „Od počátku jsme věděli, že se to nepodaří přes noc. Zabere to nějaký čas, ale prezident Obama je odhodlán zajistit, že to nebude trvat příliš dlouho,“ řekl Kerry.

Podle něj USA útočí jak na bojovníky IS, tak na jejich výcviková střediska i na rafinerie, aby teroristy připravily o zdroje peněz a omezily jejich možnost získávat nové bojovníky. Ve spolupráci s arabskými zeměmi se USA podle Kerryho snaží také neutralizovat propagandu IS.

Asad chce pod kontrolu celou Sýrii

Mezinárodní skupina se už v pátek dohodla, že v Sýrii by do týdne mělo být zahájeno příměří a umožněna rozsáhlá humanitární pomoc. Dohoda však zatím nezahrnuje IS ani další teroristické skupiny.

Co se týče plánu na příměří, které by mělo začít platit za týden, tak ten se dnes zdá ještě vzdálenější, než byl včera. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sice uvedl, že vidí šance na jeho uskutečnění zhruba poloviční, ale také v jedné části projevu uvedl, že Západ ve skutečnosti příměří nechce.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Syrský prezident Bašár Asad v pátek v rozhovoru pro agenturu AFP prohlásil, že opět dostane pod kontrolu všechny oblasti Sýrie. Boje podle něj potrvají ještě dlouho kvůli zásahu regionálních mocností.

Jenže podle Kerryho není možné, aby v budoucnu stál v čele Sýrie Asad, který je podle něj zcela nepřijatelný pro umírněnou opozici.

Turecko a Saúdská Arábie mohou vyslat do Sýrie pozemní vojsko

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu v sobotu oznámil, že Turecko a Saúdská Arábie by mohly zahájit pozemní operaci proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Rijád rovněž posílá na tureckou základnu své vojenské letouny, které mají pomoci v boji s radikály.

Stoupenci Islámského státu
Zdroj: Reuters

„Jestliže bude existovat určitá strategie boje proti IS, pak by Turecko a Saúdská Arábie mohly podniknout pozemní operaci,“ citovala Cavusoglua turecká média. „Saúdská Arábie také vyslala letadla do Turecka, na základnu Incirlik. Saúdskoarabští představitelé přijeli a základnu si prohlédli. Kolik přesně dorazí letadel, zatím není jasné,“ dodal.

Ankara i Rijád podporují syrské povstalce, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada. Asada u moci naopak podporuje Rusko.

NATO varuje: Rusko ohrožuje Evropu

V Mnichově se jedná také o budoucnosti NATO a konfliktu na Ukrajině. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v sobotu varoval, že Rusko destabilizuje Evropu a ohrožuje její bezpečnost. Severoatlantická aliance proto musí reagovat posílením obrany, ale musí také jednat s Moskvou. Stoltenberg zdůraznil, že NATO o konfrontaci s Ruskem nestojí a nechce novou světovou válku.

Mnichovské bezpečnostní konference se účastní přes 20 šéfů států a vlád a více než 60 ministrů obrany a zahraničí. Českou republiku v bavorské metropoli zastupují ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.