Růže k Valentýnu? S největší pravděpodobností vyrostla v Keni

Vrchol sezóny prožívá před víkendovým svátkem svatého Valentýna trh s růžemi a dalšími řezanými květinami. Jedním z největších vývozců na světě je Keňa. Z tamních farem pochází 35 procent veškerých řezaných květin v celé Evropské unii i drtivá většina růží prodávaných v Česku.

Obchod s květinami patří k nejrychleji rostoucím odvětvím ekonomiky v Keni. Před svátkem svatého Valentýna bývá v jeho halách nejrušněji. „Celých deset procent ročního obratu naší firmy vyděláme jen v těchto dvou týdnech kolem Valentýna,“ konstatoval vedoucí balicí haly Jack Wahome.

Balené růže pak míří v chladicích autech rovnou na letiště. U zákazníků jsou do 72 hodin od ustřižení. Podle provozního ředitele firmy si zákazníci už předem vybírají druhy i jednotlivé barvy květin. Objednané objemy jsou každým rokem větší.

„Rostoucí cena práce v Evropě tlačí hodně tamních firem k přenášení výroby do zemí, kde je vhodná půda a zkušená pracovní síla. To žene keňský květinový byznys nahoru,“ podotkl provozní ředitel Neville Ratema.

Horizont: Valentýnský byznys s růžemi v Keni (zdroj: ČT24)

Keňa těží z levné pracovní síly a výhodné nadmořské výšky kolem dvou tisíce metrů nad mořem. Nové farmy s květinami tady rostou jak houby po dešti.

Češka Dana Malášková odhaduje podíl keňských růží na trhu v Česku přes 80 procent. „Z mé vlastní zkušenosti prodejci v Česku ani nevědí, že jde o kytky z Keni. Kupují na burze v Amsterdamu, ale je to z Afriky,“ konstatovala Češka.

Rostoucí obchod s Evropou pomáhá nejen keňským firmám, ale i jejich zaměstnancům. Tlak neziskovek nutí farmáře k investicím do lidí i do ekologicky šetrných postupů.