Jádro Obamova boje proti změnám klimatu zablokoval nejvyšší soud

Americký nejvyšší soud pozastavil Obamův plán na snížení emisí oxidu uhličitého. Vyhověl tak žádosti 27 států a firem, které žádaly odložení omezení vypouštění škodlivin do doby, než skončí soudní spory o regulační opatření. Plán je základem boje Obamovy vlády proti negativním změnám klimatu. Podle odpůrců nová pravidla povedou k uzavírání elektráren a ke zvýšení účtů za elektřinu.

Obama loni navrhl snížit do roku 2030 pokles emisí CO2 v porovnání s rokem 2005 o 32 procent. Podle nových pravidel bude každý stát muset předložit plán opatření ke splnění emisních limitů do letošního září. Pokud požádá o výjimku, tak do září 2018.

„Jsme stále přesvědčeni, že v této věci zvítězíme,“ oznámil Bílý dům. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) prý bude pokračovat v práci se státy, které chtějí spolupracovat, a bude dále činit „agresivní kroky“ ke snížení emisí oxidu uhličitého.

USA patří k největším znečišťovatelům ovzduší na planetě a v minulosti se odmítaly připojit k závazkům z mezinárodních klimatických konferencí. Obama si ale boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit.

Barack Obama
Zdroj: Reuters/Evan Vucci

Plán čisté energie (Clean Power Plan) má kritiky z řad republikánů, ale i některých demokratů, kteří se obávají nepříznivých dopadů na ekonomiku. Loni v říjnu napadla Obamův plán u soudu skupina států v čele s velkým producentem uhlí Západní Virginií a ropným Texasem.

Advokát Západní Virginie Patrick Morrisey označil rozhodnutí soudu za „velké vítězství“. „Jsme potěšeni, že si nejvyšší soud uvědomil okamžitý dopad (plánu) a zablokoval jeho implementaci, čímž chrání zaměstnance a ušetří nespočet dolarů,“ podotkl Morrisey. 

Stoupenci Obamova plánu si jsou ale jistí, že soud nakonec rozhodne v jejich prospěch. Podle Davida Donigera z Rady pro ochranu přírodních zdrojů je trend směrem k čistším zdrojům energie nezastavitelný. „(Současná blokace) nemůže utlumit širokou podporu veřejnosti, pokud jde o opatření namířená proti změnám klimatu,“ zdůraznil Doniger. 

Pařížská dohoda v ohrožení?

Podle Sama Adamse z Ústavu pro světové zdroje (WRI) je Obamův plán důležitý pro dodržení pařížské dohody o ochraně klimatu z loňského prosince. Finální návrh počítá především s tím, že se podaří udržet globální oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia oproti předindustriálnímu období a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně Celsia.

Mluvčí Bílého domu Eric Schultz ujistil, že navzdory soudnímu rozhodnutí není americký závazek z Paříže ohrožen, neboť USA mají další prostředky, jak jej naplnit. Především prý jde o daňové zvýhodnění pro zdroje ekologické energie, které loni Washington významně rozšířil. „Tyto daňové výhody budou mít v krátkodobém horizontu větší dopad než Plán čisté energie,“ řekl Schulz.