Seehofer: Kvůli Merkelové vládne v Německu bezpráví

V Německu vládne podle bavorského premiéra Horsta Seehofera stav bezpráví. Právo a pořádek přestaly panovat v okamžiku, kdy kancléřka Angela Merkelová loni v září nechala otevřít hranice pro uprchlíky. Podle nedávného posudku vypracovaného pro bavorskou vládu někdejším ústavním soudcem Udem Di Fabiem Berlín tímto krokem porušil německou ústavu.

Předseda vlády největší německé spolkové země a šéf Křesťanskosociální unie (CSU), která se podílí na koaliční vládě v Berlíně, kancléřku kvůli vstřícné azylové politice kritizuje dlouhodobě. „V současnosti nemáme stav práva a pořádku,“ uvedl Seehofer v rozhovoru pro list Passauer Neue Presse (PNP). „Je to vláda bezpráví,“ dodal s tím, že ústřední vláda je povinna německou hranici chránit.

Seehoferovo vyjádření je dalším z útoků na kancléřku Merkelovou, které bavorský premiér už před časem pohrozil odvoláním. Slovního spojení „vláda bezpráví“ používala přitom CSU dosud pouze pro označení diktatur, jakou byla například Německá demokratická republika (NDR).

Seehoferova CSU, která má v berlínské vládě tři své ministry, chce v dohledné době rozhodnout o možnosti podat na Merkelovou ústavní žalobu. Už dříve Mnichov vyhrožoval, že tak učiní, pokud spolková vláda odmítne bavorský požadavek na lepší zajištění německých hranic. Zda nakonec žaloba na stole ústavních soudců v Karlsruhe skončí, chtějí bavorští konzervativci rozhodnout do 13. března, kdy se ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko, Sasko-Anhaltsko a Porýní-Falc konají zemské volby.

Rozhovor, který bavorský premiér médiím poskytuje tradičně den před Popeleční středou, se všeobecně považuje za předzvěst výstupu na akci zvané Politická Popeleční středa (Politischer Aschermittwoch). Letošní ročník setkání, které se nese v humorném duchu, ale CSU kvůli železničnímu neštěstí na jihu Bavorska zrušila - stejně jako všechny ostatní strany působící v Bavorsku. Rozhovor PNP poskytl Seehofer ale ještě před nehodou.

Horst Seehofer
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Seehofer si minulý týden za svou cestu do Moskvy a setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vysloužil kritiku především od opoziční strany Zelených, ale i z řad sociálních demokratů SPD a Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Merkelové, kteří spolu se Seehoferovou CSU tvoří spolkovou vládu. Představitelé bavorského průmyslu jeho cestu do Ruska uvítali, spolková vláda cestu oficiálně podpořila. Seehofer tehdy kritiku odmítl s tím, že ji vyslovili „politici páté třídy“. „Je zcela samozřejmé, že musíme v tomto rozjitřeném světě zůstat v kontaktu,“ uvedl.