USA: KLDR bude mít zásoby plutonia v horizontu týdnů

Severní Korea obnovila jaderný reaktor na výrobu plutonia, tvrdí šéf amerických zpravodajských služeb James Clapper. KLDR podle něj chce také rozmístit mobilní systém mezikontinentálních balistických raket. Severokorejci uskutečnili v minulosti hned několik jaderných zkoušek.

„Vyhodnotili jsme, že Severní Korea provozuje reaktor dostatečně dlouho na to, aby mohla získat plutonium z vyhořelého paliva během několika týdnů až měsíců,“ uvedl Clapper. K výrobě bomby o síle dvaceti kilotun je zapotřebí zhruba čtyř kilogramů plutonia, píše server BBC News.

Pchjongjang loni v září oznámil, že obnovil provoz v hlavním severokorejském zařízení v Jongbjonu. Severní Korea se předtím zavázala činnost v Jongbjonu ukončit – v roce 2008 dokonce jako součást dohody slíbila zničit chladicí věže.

Chladicí věž v KLDR
Zdroj: ČTK/AP/Anonymous

V březnu 2013 ale přišly nové spory s USA a sankce ze strany OSN kvůli třetí jaderné zkoušce – tehdy KLDR oznámila, že obnoví provoz všech svých jaderných zařízení.

Pchjongjang minulou neděli odpálil raketu dlouhého doletu, která prý vynesla družici na oběžnou dráhu. Podle řady amerických a jihokorejských expertů se ale může jednat o nefunkční přístroj, který měl jen zastřít další test kapacit raketové zbrojní technologie KLDR.

KLDR a jaderný program
Zdroj: ČT24

Severní Korea dávala v letech 2002 až 2012 na armádu téměř čtvrtinu svého hrubého domácího produktu, vyplývá z amerických údajů, které citovala jihokorejská agentura Jonhap. Země je na prvním místě na světě co do počtu vojáků na jednoho obyvatele. V armádě 24milionové Severní Koreje je 1,17 milionu mužů a žen.