Nefritový králík poslal unikátní fotky Měsíce

Čínský vesmírný program zveřejnil unikátní fotografie Měsíce ve vysokém rozlišení, které na povrchu zemské družice pořídilo vozítko Nefritový králík. Jedná se o nejdetailnější fotografie Měsíce, které kdy byly pořízeny. Nefritový králík brázdí měsíční povrch od prosince 2013.

Jak připomíná server Independent, zveřejnění tak velkého počtu fotografií je u čínské agentury neobvyklé. Na rozdíl od Evropské vesmírné agentury a NASA, které zveřejňují vesmírné fotografie prakticky denně.

Šestikolový robot Nefritový králík přistál na Měsíci 14. prosince 2013 společně s modulem Čchang-e 3. O dva dny později už začal na Zemi posílat první fotografie. Kromě snímání Měsíce měl robot pomocí radaru měřit měsíční kůru, zkoumat strukturu povrchu a pátrat po zdrojích surovin. Čína se tak stala po USA a někdejším Sovětském svazu třetí zemí světa, která na Měsíc dopravila svůj stroj.

Na jaře 2014 se u vozítka začaly projevovat technické potíže. Kvůli rozbitým kolům se nemůže přesouvat, takže během 14 dní za dlouhých lunárních nocí stojí na studené straně Měsíce a nemůže využít k zahřívání své solární panely. Je ale schopen posílat na Zemi data.

Populární čínské vozítko navázalo na misi sovětského Lunochodu 2, která byla ukončena už v roce 1973. Nefritový králík navíc drží rekord, co se týče délky mise.

Název je odvozen od obrysů, které jsou patrné na povrchu Měsíce a podle některých pozorovatelů připomínají králíka. Pověst o nefritovém (nebo také měsíčním) králíkovi je součástí mnoha mytologií – zejména východoasijské a také aztécké.

Nefritový králík podle ní žije na měsíčním povrchu, kde doprovází bohyni Šang. Většinu času podle legendy stlouká v hmoždíři bylinky a vyrábí lék na nesmrtelnost. Na povrch Měsíce se dostal díky třem kouzelníkům, kteří testovali charakter různých zvířat.

V přestrojení za žebráky se obrátili právě na králíka, lišku a opici s prosbou o jídlo. Zatímco liška a opice se o potravu odmítly dělit, králík, ačkoliv neměl co nabídnout, sám skočil do hořícího ohně a nechal se upéct, aby poutníky zasytil. Trojice převlečených mudrců ho za sebeobětování učinila nesmrtelným a poslala na Měsíc.

Nefrit je zelenobílý drahokam, kterému čínská mytologie přisuzuje léčivé schopnosti a za vlády císařů byl symbolem absolutní moci.