V Iowě selhaly průzkumy. Rubio se vyšvihl díky hlasům nerozhodnutých voličů

Měl podle průzkumů vyhrát o sedm procent, nakonec o čtyři prohrál. Donalda Trumpa podobně jako celou veřejnost překvapily výsledky republikánských primárek v Iowě, kde musel předpokládané vítězství přenechat texaskému senátorovi Tedu Cruzovi. Hlasování v Iowě ale nejvíce „nakoplo“ třetího v pořadí, senátora za stát Florida Marca Rubia. Ten za Trumpem zaostal o pouhé jedno procento. Demokratičtí voliči podle předpokladů přichystali velké drama, které nakonec těsně vyhrála Hillary Clintonová.

Porážka Trumpa je považována za největší senzaci voleb. Možnou příčinou je podle amerických komentátorů povaha iowských voličů, kteří se prý velmi často rozhodují na poslední chvíli. Už většina předvolebních průzkumů ukazovala na vysoké procento nerozhodnutých, jejichž hlas může konečné výsledky výrazně ovlivnit. Podle analýz listu Politico získal mezi nerozhodnutými voliči 30 procent hlasů Cruz, čtvrtinu třetí Marco Rubio a jen 14 procent Trump.

Dalším možným důvodem je náboženské založení obyvatel třímilionové Iowy. Zatímco v nominačním hlasování v roce 2008 se za věřící evangelíky označilo 60 procent voličů a v roce 2012 jen 57 procent, tentokrát to bylo 64 procent voličů. To nahrávalo nábožensky orientované kampani Cruze, zatímco o křesťanských hodnotách Trumpa mnozí pochybují. Cruz získal 35 procent hlasů věřících, zatímco Trump 22 procent a Rubio 21 procent.

Volební bitva v Iowě (zdroj: ČT24)

DEMOKRATÉ

Hillary Clintonová   49,9 procenta
Bernie Sanders        49,6 procenta
Martin O'Maley          0,6 procenta

REPUBLIKÁNI

Ted Cruz                27,7 procenta
Donald Trump    24,3 procenta
Marco Rubio        23,1 procenta
Ben Carson             9,3 procenta
Rand Paul               4,5 procenta

Ted Cruz
Zdroj: ČTK/AP

Výsledek pondělních primárek také ukázal, že Trumpovy útoky na adresu Cruze příliš nezafungovaly. Voliči nijak „neztrestali“ Cruzův kanadský původ ani fakt, že se s republikánským ústředím ve Washingtonu příliš nemá v lásce. Na oba argumenty Trump v kampani dosud sázel.

Obhajoba v New Hampshire ale může být pro Cruze mnohem obtížnější. V malém státě na severovýchodě USA má Trump v průzkumech mnohem výraznější převahu. Bez šance tam navíc není ani zmiňovaný Rubio.

Hillary Clintonová
Zdroj: ČTK/AP

Upocené vítězství Clintonové

Clintonová čekala na potvrzení výhry až do posledních z více než 1600 volebních okrsků. Nyní bude týden přesvědčovat veřejnost ve státě, kde je její podpora mnohem větším tajemstvím. Sanders dokázal na severovýchodě své – hlavně mladé voliče – výrazně zaktivizovat. Pokud by ještě před Iowou někdo řekl demokratickým stratégům, že bude ve výborech hlasovat 180 tisíc lidí, pravděpodobně by favorizovali Sanderse.

Clintonová přesto v pondělí dokázala odvrátit memento z voleb v roce 2008, kdy v Iowě drtivě prohrála. Nyní se její tábor starších voličů a žen ukázal jako silnější než mladší generace Sandersových příznivců.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rubio – skutečný vítěz z Iowy

Čtyřiačtyřicetiletý senátor z Floridy sice skončil až třetí, ale z hlediska původních předpokladů vyšel rozhodně neúspěšněji – což může v další kampani a aktivizaci voličů hrát velmi podstatnou roli. Podle všeho dopadl nejlépe u voličů, kteří se rozhodovali na poslední chvíli. Po New Hampshire se navíc může těšit do Jižní Karolíny, kde má slíbenou podporu od vlivného senátora Tima Scotta.

Čára přes Trumpův rozpočet

Nejčastější důvod Trumpovy porážky? Podle analytiků v Iowě rozhodovali hlavně protestantští voliči. Právě ti tvořili dvě třetiny republikánských voličů. Cruz pro sebe získal přes jednu třetinu jejich hlasů, zatímco Trump dostal pouze přes 20 procent – navzdory faktu, že v kampani mu pomáhal vlivný evangelický pastor Jerry Falwell.